Barerna ser fram emot fotbolls-EM – men får inte visa hela matcherna

Publicerad:
Henrik Johander, driftchef på O'learys i Karlstad, ser fram emot fotbolls-EM. Foto: Felix Hall

I dag börjar fotbolls-EM. Restaurangerna och sportbarerna ser fram emot att ta emot gäster men kommer inte att kunna visa alla matcher till sitt slut.

– Jag kan tycka att det är löjligt, men så är reglerna och vi riskerar annars vårt tillstånd, säger Anders Nordendahl, delägare på Pitchers i Karlstad.

Att sportbarerna i och med restriktionerna bara får ha öppet till 22.30 blir problem då många av mästerskapets matcher har avspark 21.00, bland annat Sveriges öppningsmatch mot Spanien i Bilbao den 14 juni. Detta innebär att barerna måste stänga under andra halvlek.

– Vi tar emot bokningar och kommer att visa Sveriges match mot Spanien så länge vi kan. Vi är tydliga att vi tyvärr inte kan visa matchen till sitt slut och folk verkar förstå, säger Henrik Johander som är driftchef på O'learys i Karlstad.

Av mästerskapets totalt 51 matcher, har hela 24 matcher – nästan hälften – avsparkstid klockan 21.

Undersöker lösning

O'learys har centralt lämnat in en förfrågan till länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten om att få visa de sena matcherna till sitt slut. Att man stänger lokalen klockan 22, inte tar in några nya gäster och inte har någon försäljning.

– Vi hoppas på ytterligare lättnader i juli, så att vi kan få med slutspelet och finalen. Det verkar ju trots allt gå åt det hållet.

Folkfest utanför Olssons Bazar under fotbolls-VM 2018.
Folkfest utanför Olssons Bazar under fotbolls-VM 2018. Foto: Fredrik Karlsson

"Kan bli fullt"

Trots problematiken gör O'learys och Pitchers stora satsningar och har som ambition att visa så många matcher som möjligt.

– Vi kommer att visa alla matcher både inomhus och utomhus. Jag tror att det kan bli fullt på Sveriges tidiga matcher, säger Anders Nordendahl.

– Vi ser att intresset för Sverige-Spanien är ganska svalt. Men Sveriges två andra matcher mot Polen och Slovakien har vi fått in betydligt fler bokningar på, säger Henrik Johander.

Den senaste veckan har man på O'learys tittat över möbleringen då det inte varit så stort tryck tidigare. Enligt restriktionerna får det sitta fyra personer vid varje bord, minst en meter ifrån varandra.

– Vi har luftiga lokaler på 3000 kvadratmeter så vi ska nog kunna ta in 300-350 personer här. Vi kommer att ha extra värdar som ser till att allting efterföljs, säger Henrik Johander.

Ljus i mörkret

Nu ser sportbarerna fram emot att få ta emot gäster.

– Vi har stått på paus i ett och ett halvt år. Det här ska bli jättekul med längre öppettider och ett större evenemang, säger Henrik Johander.

– Det är naturligtvis kul, men EM hade varit roligare om restriktionerna hade varit annorlunda. Det här är ett visst ljus för oss i den annars så mörka tunneln, säger Anders Nordendahl på Pitchers.

Artikeltaggar

Fotbolls-EMKarlstadKrogarNyheterO'learysPitcher's

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare