Efter covidutbrottet: Nya lokala restriktioner

Publicerad:
Anna Skogstam, biträdande smittskyddschef på Region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

Smittskyddsläkarna är oroliga efter den senaste tidens smittotopp bland skoleleverna i Karlstad. Nu inför man nya tillfälliga restriktioner för att bromsa spridningen – bland annat av den indiska mutationen av viruset.

– Vi är bekymrade, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Trots att skolorna nu infört undervisning och avslutningar på distans för drabbade klasser där smittan tagit fart är man från regionens sida orolig för ytterligare smittspridning.

– Vi vet att det planeras fester och träffar, både av vårdnadshavare och av ungdomar. Sedan startar många läger och aktiviteter för unga och vi vill ta tillfället i akt att bromsa utvecklingen, säger Anna Skogstam

Därför införs nu ett antal nya lokala restriktioner, från den 11 juni till och med den 27 juni, där fokus ligger på ungas aktiviteter.

– Vi måste göra en rejäl kraftansträngning så att läget inte förvärras.

De nya restriktionerna innebär att:

• Cuper och läger, inklusive dagläger och kollo, ställs in eller pausas. Undantag kan göra för extra utsatta grupper om aktiviteten kan ske smittsäkert.

• Enstaka matcher genomförs lokalt inom egna kommunen i första hand, i grannkommunen i andra hand.

• Träningar där deltagare mixas från olika grupper undviks.

• Reglerna för vaccinerade kontakter ändras. Nu ska man ha fått två doser, och det ska ha gått minst två veckor från dos två innan man anses vara vaccinerad.

"Ta båda doserna"

Smittökningen är centrerad till Karlstad, Hammarö, Kil samt Kristinehamn och finns främst bland ungdomar men i viss mån även bland vuxna mellan 40 och 60 år. Orsaken är att man har blivit sämre på att följa rekommendationerna.

– Vi ser dessutom belägg för deltavarianten, den indiska mutationen, och har fått bekräftade fall i både Karlstad, Hammarö och Kils kommun, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Deltavarianten är mer smittsam än den alfavarianten (den brittiska mutationen) och man riskerar dessutom att bli mer sjuk om man smittas av den.

– Vaccineffekten är ungefär lika bra efter två doser mot deltavarianten som mot alfavarianten men sämre med bara en dos. Därför är det viktigt att man tar båda doserna, säger Ingemar Hallén.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetHammaröIngemar HallénKarlstadRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare