Hoppa till huvudinnehållet

Konsumentrådet: ”Ha rätt förväntningar vid bilköp”

Publicerad:
Oavsett om du köper en begagnad eller ny bil så är det konsumentköplagen som gäller.
Oavsett om du köper en begagnad eller ny bil så är det konsumentköplagen som gäller. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Funderar du på att byta bil? Köper du en ny bil kan du med rätta ha höga förväntningar på att bilen skall vara felfri och i enlighet med säljares och tillverkares löften och utfästelser. Om bilen är begagnad gäller faktiskt samma rättigheter som vid nybilsköp, konsumentköplagen är tvingande lagstiftning.

Du kan klaga på fel som fanns vid leverans i tre år efter köpet, med ett lite starkare stöd de första sex månaderna. Man förutsätter att de fel som visar sig inom sex månader fanns när bilen köptes om inte säljaren kan visa annat. Det är dock inte så att alla brister som dyker upp inom ett halvår efter köpet alltid är säljarens ansvar att åtgärda, men du har rätt att reklamera, sen är det säljarens sak att argumentera för att det inte är ett så kallat köprättsligt fel.

Bilens ålder, pris och hur långt den gått både vid köp och efter köpet inverkar på bedömningen, felets art är också avgörande.

Det kan till exempel vara att en upplysning om brist anges i köpeavtalet eller den varudeklaration du skall kunna räkna med att få där säljaren upplyser om bilens skick. Normalt slitage är inte heller säljarens ansvar, en begagnad bil har alltid ett visst slitage utan att det behöver vara ett fel i lagens mening, men du ska inte behöva åka direkt till en verkstad efter köpet om du inte upplysts om felet. Även om felet visar sig inom sex månader efter köpet kan du alltså inte självklart räkna med att få det lagat utan kostnad.

Bilens ålder, pris och hur långt den gått både vid köp och efter köpet inverkar på bedömningen, felets art är också avgörande. Vissa fel kan ha funnits från köptillfället men visa sig senare, andra uppstår plötsligt och har knappast funnits när du köpte bilen. Efter sex månader kan du fortfarande klaga på fel, men då är det du som har bevisbördan för att felet fanns vid leveransen.

Du kan även få en garanti i samband med bilköpet, men då garanti är ett frivilligt åtagande kan du inte begära att få garanti, och denna kan även vara begränsad och inte omfatta hela bilen, säljaren/garantigivaren bestämmer villkoren. Men oavsett garanti har du alltid rätten att åberopa konsumentköplagen.

Även om denna ger ett rätt gott konsumentskydd, ha rätt förväntningar när du köper en begagnad bil, ta god tid på dig och undersök bilen noga för att inte bli besviken.

Artikeltaggar

BilKonsumentKonsumentköplagen