Hoppa till huvudinnehållet

Riksteatern storsatsar till höst: "Vi är optimister"

Publicerad:
Marianne Mörck spelar "Britt-Marie var här" med premiär 20 oktober.
Marianne Mörck spelar "Britt-Marie var här" med premiär 20 oktober. Foto: John Gripenholm

Efter ett år av digitala substitut och tomma salonger kommer Karlstads riksteaterförening med glädjebesked för den suktande publiken:

– Vi bestämde oss för att satsa och den här hösten får Karlstadpubliken se ovanligt mycket kända skådespelare, säger ordförande Hervor Svenonius.

Det blir komedi i "Sådan far" och "Britt-Marie var här!" med kända ansikten som Claes Månsson och Marianne Mörck. Det blir även debattpjäser i form av nyskrivna tyska "Ex" med Helena af Sandeberg samt "Mammorna" som baseras på Alexandra Pascalidous bok med samma namn.

– Vi har fått ovanligt mycket av det som vi har önskat oss och det blir dessutom ovanligt mycket kända skådespelare. Vi hyllar smörgåsbordsprincipen och vill ha föreställningar som är olika. Det ska vara diskussion och det ska vara komedi. Det hade gärna fått vara lite mer klassiker men det tar vi igen senare.

Hervor Svenonius, ordförande i Karlstads riksteaterförening.
Hervor Svenonius, ordförande i Karlstads riksteaterförening. Foto: adina schnelzer magnusson

"Folk längtar"

Hervor Svenonius vittnar om ett jätteintresse.

– Vi tror att folk längtar efter levande teater. Det är något alldeles speciellt att sitta i en salong och få ta del av levande människors uttryck. Jag fick ett samtal imorse av en som var så lycklig att det äntligen skulle bli en teatersäsong i höst.

Hervor Svenonius tror att man åtminstone 250 till 300 personer i publiken eller cirka två tredjedelar av Scalateaterns publikkapacitet.

– Nu får det ju vara 50 personer i sittande publik och vi räknar med att det i höst helt och hållet har lättat. Vårt första program är i oktober och då tror vi att alla har vaccinerats och att man kan uppföra sig som vanligt igen.

Höstens teateruppsättningar går bland annat att se på Scalateatern.
Höstens teateruppsättningar går bland annat att se på Scalateatern. Foto: Jennifer Sundelin

Ställer inte in

Riksteatern i Karlstad är också tydliga med att man inte kommer att ställa in även om lättnaderna skulle utebli.

– Vi kommer att köra även om det bara blir 50 personer som får gå. Förutsatt att inte riksteatern drar in sina turnéer så ställer vi inte in. Det är klart att det blir dyrt att ha föreställning för endast 50 personer, men då får det vara så.

Händelsefattigt år

För Karlstads riksteaterförening har året som gått varit lugnt och relativt händelsefattigt. I våras experimenterade man tillsammans med en teaterförening i Gnosjö som ordnade ett par framträdanden som sändes live medan de pågick. Teatergruppen 123 Schtunk spelade bland annat Shakespeare och Hamlet.

– Det var lite kul. Det blev en väldig rörelse runt om i landet.

Men annars har det inte hänt särskilt mycket.

– Vi har mest suttit på kammaren. Pandemin har ju för vår del inte varit särskilt bekymmersam, i alla fall inte ekonomiskt. Tvärtom vi har haft för mycket pengar till vårt förfogande som vi inte kunnat använda som de är avsedda för. Vi har en liten kontorslokal men inga löner att betala ut då allt arbete sker ideellt. Det är ju inte meningen att vi ska sitta på massa pengar, så nu blir det en dyr säsong, nu sätter vi sprätt på pengarna.

Teckenspråksteater

Förutom de tidigare nämnda föreställningarna kommer även "Rampfeber" att visas.

– Det är tyst teater på teckenspråk. Superhäftigt och även något som den hörande publiken har behållning av. Den brukar vara jättepopulär och vi är glada att vi kan erbjuda döva och hörselskadade detta.

Det blir också en dansföreställning.

– Ett spännande samarbete med värmländska dansare och museet som vi hoppas att många dansintresserade kan ta del av.

Men först ut den tredje oktober är "Sådan far" med Claes Månsson och Ola Hedén.

– En komedi om far och son som lite ofrivilligt fortsätter att bo tillsammans trots att sonen är vuxen. Vi tror på den hör och att många kommer att tycka att den är rolig.

Claes Månsson och Ola Hedén syns i "Sådan far" den tredje oktober.
Claes Månsson och Ola Hedén syns i "Sådan far" den tredje oktober. Foto: Klara G

Den följs av "Britt-Marie var här!"

– En hyllning till livet som värmer som och uppmanar oss att gå ut och ta vara på livet. Britt-Marie ska försöka starta ett liv vid 63 års ålder. Komedin baseras på den mycket populäre författaren Fredrik Backmans bok och Britt-Marie spelas av folkkära Marianne Mörck.

Vilka ser du själv mest fram emot?

– "Ex" och "Mammorna". Det är spännande ämnen och helt nyskrivna. Tyske Marius Mayenburg är spännande och inte helt lätt tillgängligt. Det ska bli kul.

Artikeltaggar

Hervor SvenoniusKarlstadKarlstads riksteaterföreningNöje/KulturRiksteaternScalateaternTeater

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.