Hoppa till huvudinnehållet

(S)torsatsar på ny sporthall i Vålberg

Publicerad:
Socialdemokraterna med Linda Larsson i spetsen vill satsa på en ny sporthall i Vålberg, tre gånger så dyr som de blågrönas förslag. Arkivbild.
Socialdemokraterna med Linda Larsson i spetsen vill satsa på en ny sporthall i Vålberg, tre gånger så dyr som de blågrönas förslag. Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

Socialdemokraterna har presenterat sin budget för 2022-2024. En stor satsning på skolan, en tryggare hemtjänst med tillitsschema och ett rejält ansiktslyft för Vålberg och Norsbygden är några av prioriteringarna.

– Många menar att det inte satsas lika mycket i våra mindre tätorter som i Karlstads centrum. Vi vill visa att vi satsar och Vålberg har fått stå tillbaka i många år, säger oppositionsrådet Linda Larsson (S).

De blågrönas förslag var en ny sporthall i Vålberg för 45 miljoner kronor. Socialdemokraterna tripplar det budet i sin satsning på Vålberg till 150 miljoner kronor. För de pengarna vill man bygga nytt kultur- och idrottscenter med badhus, fullstor sporthall, närbibliotek, fritidsgård, familjecentral och lokaler för föreningslivet.

– Vi får se om allt detta ska vara i samma hus eller om det blir flera byggnader. Vi vill också utreda en folkhälsopark här i Vålberg, efter modell från Alby, säger Anders Tallgren.

 Socialdemokraterna Anders Tallgren och Linda Larsson utanför badhuset i Vålberg, där man vill satsa 150 miljoner.
Socialdemokraterna Anders Tallgren och Linda Larsson utanför badhuset i Vålberg, där man vill satsa 150 miljoner. Foto: Peter Bäcker

Avgiftsfri kulturskola

En hjärtefråga för Anna Dahlén Gauffin, som är vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är tillgången på fritidsaktiviteter.

– Alla ska kunna ha något att göra oavsett ekonomiska förutsättningar. För att skapa mer jämlikhet satsar vi två miljoner för att göra kulturskolan avgiftsfri, säger hon.

Totalt är det tio miljoner mer än de blågröna på barn- och ungdomsnämnden, två miljoner till fritishemmen och lika mycket till kulturskolan.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får tre miljoner extra bland annat till en mottagningsenhet för elever med stora stödbehov samt till SFI, yrkes-SFI och åtgärder för föräldralediga kvinnor.

Ett tillitsschema

Inom hemtjänsten satsar man 10 miljoner på ett pilotprojekt. Socialdemokraterna vill försöka sjösätta ett slags tillitsschema.

– Tanken är att personalen själv ska få vara med och lägga sina scheman på ett mer rimligt sätt så att det inte blir så stressigt , säger Linda Larsson (S).

300 miljoner kronor från regeringen möjliggör den här budgeten. Utöver statsbidraget finansieras satsningen genom att säga nej till en cykelbro mellan Råtorp och Färjestad. Det sparar omkring 40 miljoner.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBudgetarIdrottshallKarlstads kommunLinda LarssonPolitikSocialdemokraternaVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.