Hoppa till huvudinnehållet

Nya appen Lumeno ska rädda liv

Publicerad:
Susanne Tell och Marie Niljung på Livskämpar AB hoppas att den nya appen kommer att rädda liv.
Susanne Tell och Marie Niljung på Livskämpar AB hoppas att den nya appen kommer att rädda liv. Foto: Felix Hall

För två år sedan startade arbetet med att göra boken "Handbok för livskämpar" till en app. Nu har appen lanserats. Den heter Lumeno och ska hjälpa människor som går med suicidtankar att må bättre i mörka stunder.

– Hade mina föräldrar haft tillgång till den här appen tror jag att de hade levt i dag, säger Marie Niljung.

Det var en känslosam stund för Marie Niljung som brast ut i tårar under presentationen av den nya appen. Hon har förlorat båda sina föräldrar i suicid och ägnat stora delar av livet åt suicidprevention.

Tillsammans med Susanne Tell och Filippa Gagnér Jenneteg gav hon för snart tre år sedan ut boken "Handbok för livskämpar och för två år sedan inleddes projektet att göra boken till en app.

– Alla läser inte böcker och informationen i den behöver bli mer tillgänglig. Så jag frågade innovationsbyrån Sticky Beat om de kunde hjälpa oss och det kunde de.

Appen är gratis och låter användaren själv värdera sitt mående och har små verktyg som ska göra vardagen lättare.
Appen är gratis och låter användaren själv värdera sitt mående och har små verktyg som ska göra vardagen lättare. Foto: Felix Hall

Betyder ljusstyrka

Appen heter Lumeno, vilket betyder lumen på esperanto. Lumen som betyder ljusstyrka. Tanken är att du i dina mörkaste av stunder ska bli påmind av appen vad det är som gör dig glad i dina ljusaste stunder.

– I appen får du svara hur du mår. Om det är ljust eller mörkt. När det är ljust kan vi fråga personen vad det är som gör att den känner sig glad, för det är lättare att svara på det när man är glad. När personen säger att det är mörkt då kan appen påminna om vad som gör personen glad, säger Andreas Stjärnhem från Sticky Beat.

– Det är så viktigt att veta när man sitter i de här smärtorna att det inte varar för evigt. Håller man ut så kommer tillslut något annat bara man ger det tid, säger Susanne Tell.

Små verktyg ska hjälpa

Appen vägleder också vem man ska prata med för att må bättre.

– Det finns en problematik när man mår dåligt. Man blir kognitivt sänkt. Man kanske känner att man behöver prata med någon men man tänker inte på vilka som finns i ens omgivning eller vem som är bra på vad.

I appen finns olika små verktyg för att man ska må bättre, men vilka man använder är helt individuellt.

– Ofta är det enkla lösningar. Man behöver äta, sova och ta kontakt med andra personer, säger Marie Niljung

Vilken är målgruppen för appen?

– Appen är inte bara för alla med suicidtankar utan den är för oss alla. Det här är ett jätteviktigt verktyg för dem som kämpar, både livskämpar och medkämpar. Framförallt har vi riktat in oss till de unga, för att vi vet att suicidtalen ökar bland de unga.

Appen är kostnadsfri och kräver inte internetuppkoppling för att kunna användas.

Artikeltaggar

Andreas StjärnhemMarie NiljungNyheterPsykisk ohälsaSjälvmordSticky BeatTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.