Balansera bostadsmarknaden med marknadshyror

Ledare
PUBLICERAD:
Mer marknadsanpassade hyror skulle ge ökad nyproduktion av hyresrätter, menar Niklas Lehresjön.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Priserna på bostadsrätter och villor har i det närmaste skenat under de senaste åren och bostadsköerna till hyresrätter är långa i våra större städer. Att man nu äntligen utrett frågan om marknadshyra i nyproduktion är bra.

Om regleringar inte fungerar, vilket regleringarna på bostadsmarknaden inte gör, då behöver vi göra något åt dem.

Utbud- och efterfrågan styr pris på en marknad. När man reglerar priset så att det ligger lägre än marknadens jämvikt, då uppstår köer. Till det reglerade, lägre, priset är det helt enkelt färre som vill bygga och hyra ut, samtidigt som fler vill hyra. En svart marknad tendrar också att få näring av regleringen. Det finns tyvärr alltid människor som är beredda att tränga sig före i kön; av desperation eller för att de helt enkelt har råd.

Men frågan är mer komplex än så. Hyrorna är reglerade när du bor i hyresrätt, men övriga bostadsformers priser är marknadsmässiga. Det får långtgående konsekvenser. Utbudet av hyresrätter minskar och i de bostadsformer som inte är prisreglerade, där ökar priserna rejält. Särskilt som dessa boendeformers priser eldas på ytterligare, genom att räntor subventioneras genom ränteavdrag. Detta i en situation där den privata skuldsättningen redan är hög, räntan låg och priserna rusar.

Mer marknadsanpassade hyror skulle ge ökad nyproduktion av hyresrätter. De reglerade hyrorna bidrar starkt till oproportionerliga prisökningar i övriga boendeformer och det är en del av problemet. De många ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter är ett av flera symptom på detta. Fastighetsbolag får exempelvis ofta betydligt bättre betalt av en bostadsrättsförening än om de säljer ett hyreshus till ett annat fastighetsbolag. Priserna på villor och bostadsrätter stiger när den som har möjlighet betalar sig förbi hyresrätternas köer genom att helt enkelt köpa sin bostad eller en bostadsrätt. Det blir därför inte bara attraktivt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, det blir också betydligt mer attraktivt att nyproducera andra boendeformer än hyresrätter. Får man ta betalt för kapitalkostnad och dra nytta av lönsamheten i att bygga där folk vill bo genom att bygga villor och bostadsrätter i stället för hyresrätter, då gör man det.

Visst kan man förstå rädslan för kraftigt höjda hyror vid marknadshyror hos de som är lyckliga nog att ha ett hyreskontrakt med låg hyra i ett attraktivt område. Men rädslan får inte överskugga sakargument och fakta. Sannolikt skulle marknadshyror leda till en utjämning av boendekostnad mellan olika boendeformer, ökat utbud och ökad valfrihet som följd. Minskad segregering och bättre nyttjande av bostadsyta i attraktiva områden, är andra fördelar med en bostadsmarknad som faktiskt fungerar till skillnad från en som inte gör det. Marknadshyror i nyproduktion är åtminstone ett steg på vägen i den riktningen. Helst borde det kombineras med avskaffade ränteavdrag, för att bromsa lånekarusell och skenande priser i andra boendeformer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.