Hoppa till huvudinnehållet

Maja Brodéns affärsidé: Glädje

Publicerad:
Snart 20-åriga Karlstadsbon Maja Brodén driver företaget Encima som sprider glädje genom dans och andra kulturuttryck.
Snart 20-åriga Karlstadsbon Maja Brodén driver företaget Encima som sprider glädje genom dans och andra kulturuttryck. Foto: Privat

Med dansen som främsta verktyg vill snart 20-åriga Maja Brodén sprida glädje. Pandemin och en knäskada har dock satt krokben för henne.

Under gymnasiet startade Maja UF-företaget Happening UF tillsammans med klasskamraterna Inez Almén och Agnes Stålhammar med syftet att göra dansföreställningar på äldreboenden.

När Maja tog studenten ville hon fortsätta sprida glädje med dansen som verktyg så hon startade sitt eget företag Encima under förra sommaren. Encima är ett spanskt begrepp för ”på topp” och Majas mål med företaget är just att få människor att må på topp.

Till en början gick det att genomföra mycket på äldreboenden trots pandemin genom lite anpassning.

– Jag hade föreställning utomhus under midsommar förra året och det gick bra eftersom vi var utomhus, säger Maja.

– Men sedan fick ju alla äldreboenden stänga ned totalt och då blev det inget mer med det.

Maja har även haft dansundervisning för förskoleelever i både sol och regn. Hon har även bland annat koreograferat bröllopsvalser och föreläst om sitt jobb som danslärare. Dansen är dock inte det enda hon ägnar sig åt.

– Jag tycker om att vara kreativ och prova på allt möjligt, säger hon.

Är nyopererad

Encima beskrivs som ett kreativt företag med syftet att sprida glädje. När firman skulle registreras föll det sig naturligt att välja en ganska bred firmabeskrivning för att ha många ben att stå på.

För tillfället har hon dock bokstavligt talat bara ett ben att stå på. Hon återhämtar sig nämligen efter en knäoperation.

– Det är två steg fram och ett steg bak just nu. Jag har gjort samma operation förut så jag vet att det blir bättre sedan, säger hon.

– Jag vill tro att jag kan gå om två veckor men min sjukgymnast tycker att jag är lite väl optimistisk. Jag kommer förmodligen kunna dansa igen om tre månader. Jag har inte kunnat dansa på länge på grund av skadan så tre månader är ingenting. Det var väl tur i oturen att det kom nu när det ändå inte går att göra så mycket.

Majas knäskada är en effekt av att hon dansat sedan treårsåldern. Som liten provade hon även bland annat bollsporter, men som hon själv beskriver det har hon "0,0 procent bollkänsla". I stället blev det dansen som vann hennes hjärta.

– Jag fick en balettdräkt när jag var tre år och dansade hela dagen tills jag somnade i dräkten. Nu har jag dansat i 17 år.

Ljus framtid

Maja ser en ökad efterfrågan på dans och kultur så hon ser ljust på företagets framtid.

– Högen av folk som vill ha kultur växer. Jag väntar på att pandemin ska släppa och att jag ska bli bra i knät, säger hon.

När hon blickar bakåt ser hon också mycket att vara positiv över.

– Jag har haft kul och mina kunder har varit nöjda. Jag har fått jobba med roliga projekt som sprider glädje.

Snart 20-åriga karlstadsbon Maja Brodén driver företaget Encima som sprider glädje genom dans och andra kulturuttryck.

Artikeltaggar

DansIntervjunMaja BrodénMänskligt

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.