Hoppa till huvudinnehållet

Vargen kommer! Fast vargen är redan här

Publicerad:
Att regnet står som spön i backen är en allt vanligare syn – även i solstaden Karlstad, skriver Arman Teimouri, som menar att klimatförändringarna inte är på ingång, de är redan här.
Att regnet står som spön i backen är en allt vanligare syn – även i solstaden Karlstad, skriver Arman Teimouri, som menar att klimatförändringarna inte är på ingång, de är redan här. Foto: Johan Nilsson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Är det inte brittsommar så är det aprilväder eller så är det bara tråkigt väder. Att regnet står som spön i backen är en allt vanligare syn – även i solstaden Karlstad.

Att vi saknar krispiga vintermorgnar hör dessutom numera till vanligheten. Klimatförändringar är inte på ingång, de är redan här.

I Karlstad kunde vi ”njuta” av ett soligt vårvarmt väder sista dagen i februari. I solstaden hade det inte varit så varmt en februaridag på 143 år. Vi kan konstatera att det är allt annat än normalt. Den som trots dessa signaler fortfarande känner sig osäker på klimatförändringar behöver inte ens kika i någon stor internationell forskning. Nej, bland annat visar Länsstyrelsen i Värmlands rapport att pågående klimatförändringar resulterar bland annat i att vintrarna blir mildare och att snötäcket minskar i varaktighet och i tjocklek.

Trots foliehattarnas olika teorier kan man, utan någon som helst forskning, konstatera att Arktis isar smälter. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Livsviktig skog skövlas och insekter försvinner. Haven förvandlas till soptippar. Vargen är alltså inte på ingång, den är redan här.

Men lugn, det är heller inte försent. För att rädda klimatet och ge våra barn en renare framtid måste vi däremot agera nu. Det är genom ny teknik, nya miljövänliga produkter och cirkulär ekonomi som klimatfrågan kan lösas. Det handlar om det lilla som att vi alla måste bli bättre på att sopsortera, till det stora som att industrin måste ställa om.

Rödgrön plakatpolitik gör inte susen. Idag slösas det med skattepengar på ineffektiva klimatprojekt och på privata inköp av båtmotorer och cyklar med ökad administration och byråkrati som följd. Istället för plakatpolitik behövs handlingskraftiga och liberala reformer med fokus på smarta och långsiktiga klimatinvesteringar samt forskning inriktad på teknik för att få ner industrins utsläpp.

Det finns de som menar att klimatfrågan bara kan lösas genom nolltillväxt och som ser företag och marknadsekonomin som hot mot planeten. Liberaler menar tvärtemot att det är tack vare marknadsekonomi och frihandel som lösningar kommer. Det är dessutom genom kunskap och teknikutveckling som vi kommer att bidra till klimatsmarta lösningar.

En nyckelfaktor handlar om att elektrifiera samhället. Värmland är dessutom en av de mest industritäta regionerna i Sverige. Ska vi fortsättningsvis vara en stark industrination med expansioner och nyetableringar krävs det helt enkelt mer energi – mer fossilfri energi.

Många lösningar finns dessutom redan. Exempelvis är vi alla medvetna om att elbilen är bättre än den som hostar bensin. Men när du inte kan ladda bilen vid din lägenhet eller när elen inte räcker till, då är det svårt att göra skillnad. Det är dessutom få förunnat att köpa den senaste elbilen.

Eller vad sägs om att fånga in koldioxid och gräva ner den i marken? Tekniken finns, även om den fortfarande är i sin linda. Men det krävs att både staten och industrin tar sitt ansvar. Det handlar givetvis lika mycket om att öppna plånboken.

Men i det stora och i det lilla gäller det trots allt att vara positiv. Att vara positivt inställd till att förändringar faktiskt sker och att vara en teknikoptimist. För Liberalerna handlar allt om att klimatarbetet ska bli så effektivt som möjligt. Det ger störst chans att lyckas.

I möjligheternas land eliminerar vi utsläppen samtidigt som människor kan utveckla sina idéer och förverkliga sina drömmar.

Artikeltaggar

ElfordonFöretagandeKarlstads kommunKlimatLedareMarknadsekonomiVärmlands län