Hoppa till huvudinnehållet

Muminfrågan definitivt död

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Nu är frågan definitivt avgjord. Det blir ingen Muminpark på Skutberget.
Nu är frågan definitivt avgjord. Det blir ingen Muminpark på Skutberget. Foto: HP Skoglund

Nu är frågan helt avgjord. Det blir ingen Muminpark på Skutberget. Mark- och miljödomstolens upphävande av detaljplanen är spiken i kistan för kommunens planer.

– Det går inte att driva den här frågan vidare i det här läget, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) till VF.

Enligt domstolen bryter detaljplanen mot flera bestämmelser i plan- och bygglagen och miljöbalken. Bland annat anser man att strandskyddet inte skulle ha upphävts, vilket kommunen gjorde för hela området.

– Domstolen anser inte att de skäl som kommunen anfört för att strandskyddet ska upphävas är tillräckliga och inte heller anser domstolen att det skydd som finns för friluftsintresset i området möjliggör en temapark där icke betalande allmänhet utestängs från området, säger ordföranden i målet rådman Karin Fridell i ett pressmeddelande.

Andra bakslaget

Efter att detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i december 2019 överklagade flera privatpersoner, Skutbergets Wenner samt Naturskyddsföreningen till Mark- och miljödomstolen.

I april stötte kommunen på sitt första stora bakslag när Förvaltningsrätten konstaterade att Muminparken inte är en kommunal angelägenhet och att det handlar om ett otillåtet stöd till en enskild näringsidkare.

Redan då "dödförklarades" Muminplanerna då Socialdemokraterna inte ville överklaga domen. Senare meddelade även det blågröna styret att det inte fanns någon anledning till överklagan, då man inte skulle få någon politisk majoritet i frågan.

Men frågan om utvecklingen på Skutberget fortsätter.

– Vi ska ta fram en ny vision för Skutberget, den gamla förutsatte ju att vi fick hit en Muminvärld. Men exakt hur den ska se ut får jag återkomma till, för det arbetet är inte färdigt, säger Per-Samuel Nisser till VF.

Artikeltaggar

MuminvärldenNaturskyddsföreningenNyheterPer-Samuel NisserSkutbergetSkutbergets Wenner

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.