Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kritiseras för hanteringen av Stadshusaffären

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Karlstads kommun skulle ha hanterat Stadshusaffären på ett bättre sätt, enligt den oberoende granskning som gjorts av advokatbyrån Dnovo.
Karlstads kommun skulle ha hanterat Stadshusaffären på ett bättre sätt, enligt den oberoende granskning som gjorts av advokatbyrån Dnovo. Foto: Viktor Sunnemark

Karlstads kommun kritiseras på flera punkter i den uppmärksammade Stadshusaffären, enligt den oberoende granskning som gjorts av advokatbyrån Dnovo.

Bland annat borde kommunfullmäktige ha fattat beslutet och alla bud ha utretts ordentligt, är några av slutsatserna.

Försäljningen av Stadshuset skulle ha hanterats annorlunda, anser advokatfirman Dnovo men den har inte hittat några tecken på att det förekommit korruption eller olovliga jävsförhållanden.

Något positivt

– Det positiva är att de inte har funnit någon vänskapskoppling, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M). Det är viktigt. Det är också bra att de anser att värderingen var rimlig, även om vi borde ha tittat på fler bud. Men det här är saker som vi redan visste.

Kommunen får kritik på ett antal punkter. Bland annat skulle det ha gjorts en bättre kontroll av köparna Zynapp och My Life Diary och det skulle ha funnits ett bättre skriftligt underlag för att kunna ta beslutet om att göra avsteg från kommunens egen policy om att mark som huvudregel ska upplåtas med tomträtt och inte säljas.

Det går inte heller att utesluta att affären räknas som stöd till enskild näringsidkare eftersom man inte utrett andra bud som kom in.

Per-Samuel Nisser säger att man tar till sig av kritiken.

– När det gäller processen skulle vi haft en bättre beslutsgång.

Det har gått drygt fem år sedan affären genomfördes och Per-Samuel Nisser anser att det är bra att granskningen gjordes.

"Får ta tid"

– Saker ska granskas. Vi ska ha öppenhet och det får ta tid.

Advokatbyrån som gjort den oberoende granskningen tycker att kommunen kan dra flera lärdomar av det som framkommit, bland annat att försäljning av fastigheter alltid ska ske med öppet förfarande när det handlar om ett värde i den här storleksordningen.

Karlstads kommun har vidtagit en rad åtgärder. En ny markpolicy har tagits fram där reglerna kring försäljning av mark tydliggjorts. Det har också gjorts en översyn av etableringsprocessen där arbetet med förbättringsåtgärder har påbörjats.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterPer-Samuel Nisser

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.