Hoppa till huvudinnehållet

Nya planen: Här ska Karlstad växa till år 2050

Publicerad:
De gulmarkerade områdena är platser som kan bebyggas med bostäder i framtiden.
De gulmarkerade områdena är platser som kan bebyggas med bostäder i framtiden. Foto: Karlstads Kommun

Karlstad växer och väntas vara 125 000 invånare år 2050. Därför planerar nu kommunen för 30 000 nya bostäder varav 5 000 på landsbygden i den nya översiktsplanen.

– Man måste titta på helt nya bostadsområden och stadsdelar, säger Erik Nilsson (KD) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Han framhäver dock att runt 10 000 av bostäderna redan finns med i befintliga planer, så som Jakobsberg där det finns planer på upp till 4 000 bostäder. Flera av de utpekade områdena, där det tidigare inte planerats för bostäder, ligger i anslutning till bostadsområden som Stockfallet, Kronoparken, Henstad och Älvåker.

– Vi vill gärna ha en blandad bebyggelse där man med stor varsamhet kompletterar det som redan finns i områdena. Det kan vara att bygga småhus runt områden med många lägenheter och flerfamiljshus vid villaområden.

Tanken är att kunna växla mellan olika sorters bostäder i ett och samma område. Ett tänk som inte funnits med i tidigare översiktsplaner.

– Om man trivs bra i området men det börjar bli lite stort att bo i villa när man blir äldre så skulle det vara en fördel att det finns några lägenheter så att man kan bo kvar i samma stadsdel, säger Erik Nilsson,

Småorterna växer

Även småorterna utanför Karlstad planeras för tillskott av bostäder, totalt cirka 5000. Erik Nilsson menar att det är tämligen högt tryck på bostäder där.

– Vi tittar även på de mindre centralorterna som vi ser en bra potential i. Ju mer Karlstads centralort växer desto mindre blir avståndet till dem. Väse är ett exempel som kommer att ha goda kommunikationer när stationsområdet är ombyggt, där man kan pendla både västerut och österut.

Bostäderna är tänkta att fördelas med 1 500 bostäder vardera i Väse och Skattkärr, 1 200 på Vallargärdet med omland, 250 vardera i Vålberg och Molkom samt ett 100-tal i Edsvalla.

Det kanske mest oväntade i översiktsplanen är idén om att skapa ett skärgårdssamhälle med ett hundratal bostäder på Jäverön. Här finns i dag ett tiotal permanentbostäder och ett stort antal fritidshus.

Längre tidshorisont

Den nya översiktsplanen omfattar även områden för näringsliv och turism och hur kommunikationer kan komma att utvecklas. Planen som alltså sträcker sig närmare 30 år framåt i tiden, har en betydligt längre tidshorisont än tidigare.

– Det vi har lärt oss av tidigare översiktsplaner är att de varit för små, efter sju-åtta år har de varit "klara". Nu är planen mer framåtblickande och väldigt viktig för Karlstads utveckling. Men det är en ordentlig grovskiss så man ska inte ta varje penseldrag för en sanning, säger Erik Nilsson.

Något som präglat planen är kommunens mål om att växa med en procent per år, vilket motsvarar de här 30 000 bostäderna som är med i planen.

– Sen kommer vi rent politiskt ha olika åsikter om hur vi ska växa. Den diskussionen börjar nu.

Nu när planen presenterats ska politiker och Karlstadsbor få säga sitt om den. Den kommer att vara ute på samråd från 1 juni till 20 september, för att sedan antas under 2022.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonJäverönKarlstadÖversiktsplanVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.