Hoppa till huvudinnehållet

Nya kommunpolisen Anders: ”Jag är uppskattad överallt”

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Anders von Wachenfeldt är kommunpolis för Hammarö, Grums och Karlstad, den senare kommunen delar han med en kollega.
Anders von Wachenfeldt är kommunpolis för Hammarö, Grums och Karlstad, den senare kommunen delar han med en kollega. Foto: Britta Staake

Efter 15 år som polis började Anders von Wachenfeldt i januari på den tjänst han sneglat på en tid. Nu är han kommunpolis med ansvar för Hammarö, Grums och halva Karlstad.

– Det är extremt viktigt att synas ute även i glada sammanhang.

Anders von Wachenfeldt är född och uppvuxen i Karlstad men efter polisutbildningen blev det sju-åtta år i Botkyrka.

– Där arbetade jag i huvudsak på utryckningen, vi var till och med djurpoliser ibland. Det var ett utsatt område.

Men när första barnet kom ville Anders von Wachenfeldt och hans fru, som kommer från Åmål, tillbaka till Värmland. Även om det händer mycket här är det ändå lugnare, menar han. Det blev ungefär två år på utryckningen inom polisområde öst med placering i Kristinehamn innan han började som utredare i Karlstad.

– Där handlade det om alla typer av brott, från narkotika till stölder.

Någon tipsade om att han skulle söka till avdelningen för bedrägerier.

– Det är en avdelning som många drar sig för att söka. Men en tidigare kollega jobbade där och han sa att det var jättebra, så jag valde att testa och jag blev sedan förundersökningsledare på bedrägerienheten.

När den tidigare kommunpolisen Lennart Hynynen gick i pension i slutet av förra året sökte Anders von Wachenfeldt tjänsten han sneglat på.

– Jag har alltid jobbat när något hänt och folk mått dåligt. Så jag har funderat över vad som kan göras för att förhindra att det händer. Jag kände att jag ville använda den ryggsäck jag har och förebygga brott.

Vill synas ute

Anders von Wachenfeldt och hans kollega är ansvariga för de fyra kranskommunerna där de har två kommuner var och delar på Karlstad.

– Jag försöker att vara ute bland folk så mycket jag kan. Det kan vara skolbesök och möten med kommunen. Uppdraget har bara funnits sedan 2015 och det ser nog lite olika ut. Jag vill ha kontakt med alla aktörer såsom skola, näringsliv och socialtjänst.

Hur mycket tid som läggs på de olika kommunerna varierar. Resurserna läggs där de för tillfället behövs bäst.

– Skulle det vara stökigt på Kronoparken är vi där, vi ska hjälpa våra chefer att fatta rätt beslut. Vi jobbar både på kort och lång sikt.

Efter fyra månader på tjänsten anser Anders von Wachenfeldt att jobbet är delvis som han trodde.

– Det är ett stimulerande och bra jobb, jag trivs. Men det är lätt att jobba ihjäl sig. Som förundersökningsledare jobbade jag under ett annat tryck. Men än är det bara positivt, jag är uppskattad överallt.

Skriver krönikor

Anders von Wachenfeldt skriver regelbundet en krönika i HammaröNytt vilket han också ser som ett sätt att vara ett ansikte utåt.

– Jag försöker att inte förstora händelser, tala om att de inte ska känna oro och att de inte behöver vara rädda att gå ut. Människorna ska känna att polisens arbete är effektivt, vi ska inte jobba med saker vi tror, utan sådant vi vet. Nu till valborg har vi fokus på ungdomarna. Vi har också men några polisvolontärer som vi ska leda.

Anders von Wachenfeldt

Ålder: 40 år

Bor: Kil

Familj: Fru, två pojkar, 8 och 2,5 år, katt och fiskar

Fritid: Gillar att meka med motorer, cyklar och tekniska prylar, fiskar, helst från båt, just nu på Fryken

Gör: Kommunpolis i lokalpolisområde Karlstad med ansvar för Grums, Hammarö och halva Karlstad

Artikeltaggar

Grums kommunHammarö kommunIntervjunKarlstads kommunNyheterPolisen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.