Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för nya leksaksidén – Jessica Rammin lånar ut funkisleksaker

Publicerad:
Jessica Rammin och tioårige sonen Liam Bengtsson tycker det kan vara svårt att hitta bra leksaker och dessutom är det dyrt. Därför har Jessica Rammin nu startat Lek och Lån.
Jessica Rammin och tioårige sonen Liam Bengtsson tycker det kan vara svårt att hitta bra leksaker och dessutom är det dyrt. Därför har Jessica Rammin nu startat Lek och Lån. Foto: Privat

Som ett Fritidsbanken fast med leklådor för unga med funktionsvariationer i Värmland. I dag drar Lek och Lån i gång sin verksamhet

– Det känns fantastiskt kul och jag hoppas att många ska nappa på det, säger grundaren Jessica Rammin.

När Region Värmland gjorde det möjligt att söka projektpengar som skulle kunna minska tristessen och utanförskapet hos barn och unga gjorde Jessica Rammin verklighet av en idé hon haft i flera år.

– Det här är något jag ville ha när min son Liam var yngre, och fortfarande efterfrågar. Nu är i princip alla aktiviteter inställda och hemma har man gjort allt som finns och man har inte råd att köpa nya leksaker hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Då kan man låna hem en sådan här låda som hela familjen kan samlas kring.

Tysta tärningar

Verksamheten går ut på att man gratis kan låna någon utav Lek och Låns sex olika aktivitetslådor i två veckor. Lådorna är fyllda med leksaker eller redskap i olika teman som till exempel rörelse och motorik, spel och pussel, teknik, eller kreativitet. Lådan bokas via hemsidan och hämtas sedan upp i Karlstad.

– Till exempel så kan det vara så enkla saker som en tärning i som inte låter. När vi spelade spel hemma så tyckte Liam att det var jobbigt med ljudet från en tärning, men var hittar man en tärning i skumgummi som är lätt att slå? Nu finns det, och en vanlig tärning, med i lådan.

Taktila plattor med olika mönster är några av leksakerna som erbjuds i lådorna.
Taktila plattor med olika mönster är några av leksakerna som erbjuds i lådorna. Foto: Privat

Anpassade leksaker

Lådornas innehåll är till för alla sinnen och passar små och stora barn med olika funktionsvariationer. Det finns till exempel sångböcker med teckenrörelser till melodierna, ett känseltäcke som kan vara kul att pilla på, bollar som lyser, ljudmemory och siffror som kan staplas på varandra.

– De här leksakerna är inte billiga att få tag i och ofta kan man tröttna väldigt fort så då är det bra att man kan låna. Men en del grejer består och kan göra det en väldigt lång tid. Några av Liams guldkorn finns med i lådorna och som jag vet att andra barn tycker om.

Vill utveckla vidare

Att låna leksaker och andra träningshjälpmedel har tidigare varit möjligt genom Lekoteket via regionens rehabilitering. Men utbudet har blivit allt mer begränsat med åren menar Jessica Rammin, eftersom pengarna måste gå till annat.

– Leken försvinner lite när man måste satsa på det som är riktigt viktigt. Man får fortfarande tips på vad man kan göra genom lek, men man kan inte låna leksaker där längre.

I framtiden hoppas Jessica Rammin att kunna utveckla verksamheten så att man även kan ha lådor att låna ut till skolorna.

– Det finns skolor som gärna vill låna, som har barn med funktionsvariationer. Då kan även de ha ett flöde på spel och pedagogiska leksaker, utan att det blir samma hela tiden.

Artikeltaggar

BarnFunktionshinderFunktionsvariationKarlstadMänskligt

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.