Hoppa till huvudinnehållet

Förra Tingvalla-arkitekten om nya bandyarenan

Publicerad:
Så kommer entrén till nya arenan att se ut.
Så kommer entrén till nya arenan att se ut. Foto: Sweco/Karlstads Kommun

Arbetet med att bygga nya Tingvalla Isstadion är i full gång. Det känns lite i hjärtat medger Inger Berggrén som ritade den gamla bandyarenan.

– Samtidigt har jag full förståelse för att man bygger nytt.

I mitten av 1960-talet kom Inger Berggrén som praktikant från arkitektlinjen på Chalmers till kommunens stadsarkitektkontor. Ett av sina uppdrag under praktiktiden var att rita stadens nya isstadion. Nu är den historia.

– Det är klart att det är lite tråkigt för mig, men jag tycker det är jätteroligt att kan utveckla arenan på det här sättet.

Önskan om en isstadion med tak har funnits i många decennier men att bygga som man gör nu var inte möjligt när isstadion först kom till, menar Inger Berggrén.

– När jag ritade så var det svårt att bygga med så stora spännvidder inomhus. Nu bygger man med lättare material som metall. Förr hade man betongbågar som bärande konstruktion.

Tingvallas gamla bandyarena.
Tingvallas gamla bandyarena. Foto: Okänd

V som i Våxnäs

Själva estetiken tycker hon dock inte är särskilt unik. Den ser ut som många andra arenor runt om i landet menar hon.

– Man kan inte säga att det är en byggnad som är typisk för Karlstad utan mer att den är typisk för en arena. Det går mot en förenkling av den här typen av byggnader.

Hon gör en parallell till Våxnäshallen som hon också ritat. Den är förvisso en "lada" som hon uttrycker det och budgeten var liten för utsmyckningar.

– Men jag lyckades i alla fall få till ett "V" i fasaden. Det är en medveten utsmyckning.

Artikeltaggar

ArkitekturBostad och byggenInger BerggrénTingvalla isstadionVåxnäs

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.