Karlstad ska vara möjligheternas stad

Publicerad:
Att Socialdemokraterna vände i frågan om Muminlandet på Skutberget har skadat förtroendet för Karlstad, menar Arman Teimouri. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Politik är att hålla i och hålla ut. Att Socialdemokraterna valde att byta fot i frågan om Muminlandet var direkt skadligt för Karlstad och länet. Det menar Arman Teimouri som skriver om politikens uppgift som möjliggörare.

Som inflyttad värmlänning kan jag konstatera att Karlstad idag är en helt annan stad än den jag flyttade till för över 20 år sedan. Staden har växt så att det knakar och nya stadsdelar har blommat upp. Staden känns modern och kan samtidigt dra fördelar av både natur och småstadsidyll som förenar och framför allt förenklar familjeliv och arbete. Karlstadsregionen är helt enkelt katalysatorn för Värmland; där framgångar smittar av sig på övriga länet. Det är viktigt om hela Värmland ska leva.

Politiken har ett stort ansvar att förvalta och utveckla den egna kommunen men även att ha ett helhetstänk för hela länet. Den som tror att varje kommun är en ö måste tänka om. Det är tillsammans som länet byggs upp och blir konkurrenskraftig både för att leva och bo i, men också när det gäller arbetsmarknad, företagande, sjuk- och hälsovård och inte minst kultur. Listan kan givetvis göras mycket längre.

Det kanske viktigaste ansvarsområdet för politiken blir därför att vara en möjliggörare. Att skapa de förutsättningar som krävs för att alla kommuner och därmed hela länet ska blomstrar. Att vara möjliggörare innebär också att ha ett öppet sinne för förändringar. Från det dagliga livet vet vi alla att förändringar ibland kan vara tuffa men som oftast innebär de ett tillskott av positiv energi som gör att vi växer som människa. Samma gäller också ett land, en stad, en kommun och ett län.

Som politiker måste man därför alltid se två öppna dörrar istället för en stängd dörr. Som politiker måste man också se helheten och inte bara fokusera på den enskilda frågan. Det är svåra avvägningar, men det följer med ansvaret som förtroendevald. Kort och gott handlar det om att förvalta förtroendet och stå pall, även när det blåser som kallast och hårdast.

Under mina år som värmlänning har jag (tyvärr) haft möjlighet att följa frågor som skadat både Karlstad men också länets förtroende och konkurrenskraft. Nu senast handlar det om etableringen av Muminlandet. En etablering som inte enbart skulle innebära nya arbetstillfällen som hade varit särskilt viktiga i spåren av coronapandemin, men också investeringar som skulle komma hela länet till gagn. Etableringen hade också varit ett välkommet tillskott till hela besöksnäringen som för alla barnfamiljer där lek, djur och natur skulle vara i fokus.

Men nu handlar inte detta om ett ja eller ett nej till just denna etablering. Nej, det handlar om politikens uppgift och vilka signaler Karlstad och länet skickar till andra nya etableringar och investeringar. I svåra frågor har politiken ett särskilt viktigt ansvar att tillsammans hitta lösningar och se helheten oavsett partifärg och oavsett det handlar om migrationspolitik eller etablering av ett Muminland. I svåra frågor handlar det också om att stå pall för yttre påverkningar. Det är därför mycket olyckligt att Socialdemokraterna i elfte timmen bestämde sig för att byta fot. Det skickar mycket dåliga signaler och är direkt skadligt för kommunen. Samtidigt visar det att kommunens största parti idag inte går att lita på.

Jag vill att Karlstad även i framtiden ska stå för öppenhet, nya idéer, utveckling och att inte minst vara en trygg kommun att bo och leva i. Jag vill att Karlstad ska välkomna förändringar och ha ett öppet sinnelag som gör att andra, oavsett om det är nya värmlänningar eller företagsetableringar, känner sig välkomna hit. Jag vill att politiker ser två öppna dörrar istället för en stängd dörr och att de i sin politiska roll ska vara en möjliggörare. Det är politiken skyldig alla medborgare. Då och endast då blir Karlstad möjligheternas kommun och fortsätter vara katalysatorn i Värmland.

Artikeltaggar

Arman TeimouriLedareMuminSkutbergetSocialdemokraterna

Läs vidare