Zarah Leander sin plats till sist

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Zarah Leander får sin första namngivna plats utanför Wermlandsoperans entré.
Foto: TT

I sommar är det 40 år sedan Zarah Leander gick bort. Minnet av denna profilstarka sångerska från Karlstad lever dock; det påminns vi ständigt om. Detta gäller i ännu högre grad Zarahs värmländska efterföljare Monica Zetterlund, bortgången 2005.

Till minnet av Monica har entusiaster i hemkommunen Hagfors skapat ett innehållsrikt museum som lyfter fram denna enastående artistgärning tillsammans med en hel del annan, spännande lokalhistoria. Obegripligt få värmlänningar har hittills besökt detta museum – dags i sommar för er som ännu inte hittat vägen dit!

Det har dröjt innan Zarah Leander fått någon slags motsvarighet i sin hemstad. Dröjsmålet har naturligtvis att göra med att hennes flitiga, omstridda, men för henne själv mycket lönsamma medverkan med sitt artisteri i Nazityskland. Inte minst på filmduken gjorde hon succé där.

Hennes artistliv på svensk mark inrymde så mycket mer än hennes tyska äventyrligheter.

Fyrtio år efter hennes bortgång tas nu i alla fall ett steg i födelsestaden för att hedra hennes minne. Det sker genom att ytan utanför Karlstads teaters huvudentré får namnet ”Zarah Leanders plats”. I full politisk enighet har kommunens stadsbyggnadsnämnd tagit ett sådant beslut, och den enigheten känns rimlig och viktig. Hennes artistliv på svensk mark inrymde så mycket mer än hennes tyska äventyrligheter.

I Tyskland är Zarah för övrigt inte glömd. Det finns i delstaten Brandenburg, i staden Potsdam med 180 000 invånare, en ”Zarah-Leander-Strasse”. Zarah är dock långt på efterkälken i Tyskland jämfört med den svenske upptäcktsresanden och Hitlerbeundraren Sven Hedin, som i dagens Tyskland har sex gator som bär hans namn, bland annat i Berlin och Hamburg. Ingen gata i Sverige har Hedins namn.

Karlstad har genom tiderna namngett ett 30-tal gator efter bortgångna och bemärkta personer, vars gärningar varit mer eller mindre långvariga i staden. Det är en viss tidsskillnad mellan den som ”bara” tillbringade sina år som gymnasist i Karlstad, som Tage Erlander, och den som tillbringade hela sitt yrkesliv här, som Gustaf Ander, för att nämna två profiler som under senare decennier fått ge namn åt gator i Karlstad.

Själv har jag i min gamla hemkommun Munkfors varit inblandad i ett gatunamnbyte för något decennium sedan. Mitt förslag vann gehör hos de kommunala beslutsfattarna, och den östligaste delen av Kapellvägen, vars kapell sedan länge var rivet, kunde därmed ges namnet ”Rulle Bergmans väg”. Här hedrades – de sista 100 metrarna fram till idrottsplatsen Klingevi – inte bara en idrottsledare, som gjort ishockeyn i samhället ovärderliga tjänster under ett halvsekel, utan också en representant för arbetarna vid Munkfors bruk.

I det område Rulle själv bodde med sin familj, arbetarlängornas Heden, hade flertalet av gatorna fått sina namn av brukschefer. Sonen Thommie, en av de tidigaste svenska hockeyspelarna i National Hockey League, fick nu på plats uppleva hur hans pappa förärades detsamma som alla dessa brukschefer.

Stor och högtidlig var denna stund.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.