Hoppa till huvudinnehållet

En desperat socialdemokrati

Publicerad:
En desperat socialdemokrati spelar nu ut det sista kortet man har på hand nämligen att svartmåla en borgerlig regering som illegitim och ett hot mot Sveriges demokrati, skriver Per Scheutz.
En desperat socialdemokrati spelar nu ut det sista kortet man har på hand nämligen att svartmåla en borgerlig regering som illegitim och ett hot mot Sveriges demokrati, skriver Per Scheutz. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att se Stefan Löfven i TV:s utmärkta program 30 minuter deklarera att alla regeringar som inte har Löfven som statsminister är ett hot mot demokratin är ett verkligt lågvattenmärke i svensk inrikespolitik.

Om svenska folket idag ska kunna ha någon som helst respekt för landets nuvarande statsminister ska han inte befästa bilden av sig själv som envåldshärskare; något som för övrigt utmärker ledare för icke demokratiska regimer.

En desperat socialdemokrati spelar nu ut det sista kortet man har på hand nämligen att svartmåla en borgerlig regering som illegitim och ett hot mot Sveriges demokrati. Det är en strategi designad av partistrateger på S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm och med direktiv att kolporteras ut i media och debatter av regeringens ministrar och på S-tidningarnas ledarsidor. Att se den vanligtvis balanserade försvarsministern stå i direktsändning och göra bort sig i TV:s Aktuellt är patetiskt.

Desperationen är förståelig med tanke på hur lite S-regeringen under snart åtta år kunnat åstadkomma för att komma till rätta med de verkligt stora samhällsproblem som vi har att hantera i framtiden och där en borgerlig regering med klara liberala inslag kommer att ha en helt annan arsenal av åtgärder att ta till.

Desperationen är förståelig med tanke på hur lite S-regeringen under snart åtta år kunnat åstadkomma

Verkliga problem som en stigande arbetslöshet, en misslyckad coronastrategi med hittills över 13 500 avlidna i covid-19, en ökande gängkriminalitet med fortsatta skjutningar och sprängningar, en tilltagande otrygghet i samhället, en hittills misslyckad integration, en otydlig migrationspolitik, en sviktande nationell energiförsörjning, en eftersatt och underfinansierad äldrevård och en i övrigt krackelerande välfärd.

Det skulle öka respekten för S och Stefan Löfven om man i stället för att ägna sig åt ”negative campaigning” och allmän gyttjebrottning ville debattera dessa oerhört väsentliga samhällsproblem. Det skulle vidare vara intressant att veta hur Löfven tänker om en eventuell framtida socialdemokratisk regeringskonstellation som kommer att bli direkt beroende av ett aggressivt vänsterparti som samtidigt ska samarbeta med det pseudoliberala Centerpartiet med en partiledare som gärna ser sig själv som tillvarons centrum i svensk inrikespolitik. Annie Lööf skulle en gång äta upp en av sina skor om man stödde en S-regering. Sannolikheten för att Lööf blir helt skolös i framtiden bör vara överhängande.

Nej Stefan Löfven, hotet mot den svenska demokratin kommer inte från riksdagen utan från länder som Kina och Ryssland. Efter Löfvens minst sagt bisarra uttalanden om VPK:s tidigare historia med dess djupa samarbete med kommunismen och dess diktatorer undrar man stilla om man verkligen kan ta Löfven på allvar längre. Okunnigt och oärligt och man tar sig för pannan att Sverige för närvarande har en så historielös statsminister.

Artikeltaggar

Annie LööfLedareSocialdemokraternaStefan Löfven