Hoppa till huvudinnehållet

Elins bin – boken för noviser inom biodlingen

Publicerad:
Elin Iderström gillar sina bin och ser fram emot ännu en sommar med nyslungad honung.
Elin Iderström gillar sina bin och ser fram emot ännu en sommar med nyslungad honung. Foto: Britta Staake

Sedan Elin Iderström flyttade till huset i Ulvsby för nio år sedan har hon odlat och haft en idé om självhushållning och bin. För två år sedan fick hon tips om en företagare inom biodling som skulle sälja hela sin utrustning.

– Jag tänkte efter i två minuter, sedan slag jag till.

Och plötsligt stod hon där med 16 bikupor och blev ägare till omkring en halv miljon bin.

– Jag insåg att jag var novis, kunde inget om bin och undrade vad jag gett mig in på.

Elin Iderström läste på, gick en nybörjarkurs i biodling men kände ändå att hon saknade något.

– Det finns så mycket kunskap och jättemånga bra böcker. Men det är mest rejäla böcker och jag saknade en bok för nybörjare.

Så hon bestämde sig för att själv skriva boken hon saknade. Resultatet blev boken Elins bin, om biodling, honung, bivax och business, utgiven på förlaget Roos & Tegnér.

Rädd för misstag

Färgen på honungen varierar beroende på vilka växter bina besökt.
Färgen på honungen varierar beroende på vilka växter bina besökt. Foto: Britta Staake

Elin Iderström är kommunikatör och frilansskribent och van att skriva. För närvarande arbetar hon för Naturskyddsföreningen Värmland-Örebro län. Boken innehåller text, bilder, fakta och allt från ordlista till "biodlarens husmorstips". I förordet berättar hon att hon började skriva boken nästan exakt samtidigt som hon blev biodlare. "I början var jag mest nervös över att jag skulle råka fotografera någon annan insekt än ett honungsbi och sedan felaktigt kalla det för honungsbi i boken. Så fruktansvärt pinsamt det skulle vara!"

Men detta misstag gjorde hon inte. I stället har boken lovordats.

– Det bästa betyg jag kunnat få är när någon som hållit på länge med bin säger att de ska rekommendera boken till andra.

Tömmer tarmarna

Av de 16 bikuporna har hon 14 som är aktiva i dag. Åtta av dessa finns på tomten, sex är utplacerade på annan plats. Det är ännu lite kyligt men bina har börjat röra på sig och tagit sina "reningsflygningar".

– De är vakna inne i kupan hela vintern. Då ligger de i ett klot runt drottningen för att hålla henne varm. Den första varma dagen flyger de ut och tömmer tarmarna, det blir orange prickar som syns väl om det är snö.

Den första tiden får bina bygga upp ett förråd av nektar och efter midsommar kan Elin Iderström skörda honung. Nu går hon in på tredje sommaren och ser fram emot säsongen.

– Honungen är fantastisk! Det var väldigt speciellt den första sommaren när man fick slunga och se att det rann riktig honung. Barnen tycker också att det är kul, de är framme vid kuporna ibland men eftersom vi har stor tomt har vi placerat kuporna på en plats där vi inte är så mycket.

Hon använder honungen till allt möjligt och den är alltid slut före jul. Det finns beräkningar av hur mycket honung en kupa ger och i den här delen av landet räknar man med cirka 30 kilo per kupa.

Elin Iderström använder honung till mycket, bland annat hårtvätt.
Elin Iderström använder honung till mycket, bland annat hårtvätt. Foto: Britta Staake

– Jag har honung i maten, i te, när jag tvättar håret och när jag fermenterar dryck. Jag säljer också en del via Rekoringen vilket varit jättebra under pandemiåret.

Hönshus blev bihus

Innan Elin Iderström skaffade bin hade hon haft höns men i trakten fanns ett par närgångna duvhökar varför denna verksamhet avvecklades. Hönshuset fungerar i dag som bihus. Här finns utrustningen som följde med köpet, bland annat massor av ramar och honungsslungan. I en plastback ligger bivax som Elin använder till att göra salvor, bivaxdukar och ljus.

Boken Elins bin är utgiven på Roos & Tegnér.
Boken Elins bin är utgiven på Roos & Tegnér. Foto: Linn Malmén

Det börjar spira i rabatterna och Elin Iderström ser fram emot en sommar tillsammans med sina små hjälpredor i trädgården.

– Jag har märkt stor skillnad på fruktskördarna sedan vi skaffade bin, de gör verkligen nytta för pollineringen.

Artikeltaggar

BiodlingDå & NuFörfattareKarlstads kommunNyheterUlvsby

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.