Hoppa till huvudinnehållet

Hon mördar i internatskolemiljö

Publicerad:
Karin Wik valde internatskolan som miljö för att decknaren skulle utspela ssig på en isolerad plats.
Karin Wik valde internatskolan som miljö för att decknaren skulle utspela ssig på en isolerad plats. Foto: Emelie Asplund

Hammaröbördiga Karin Wik har inte gått på Lundsberg eller någon annan internatskola. Ändå valde hon internatskolemiljö för sin debutbok Skolan.

– Jag ville skapa en isolerad miljö. Förutom att huvudpersonen är isolerad i sitt eget huvud ville jag ha en miljö som låg på en isolerad plats rent fysiskt.

På måndag släpps Skolan som ges ut på bokförlaget Forum. Och författaren ser fram emot detta.

Nervös men trygg

– Det känns otroligt spännande och roligt. Jag har varit så koncentrerad på manuset och inte direkt involverad i marknadsföringen. Visst är det lite nervöst men jag är framför allt glad. Det blir som det blir. Jag känner mig trygg i det jag har skrivit.

Efter uppväxten på Hammarö bodde Karin Wik på olika platser som Stockholm, Uppsala och nu Göteborg där hon lever tillsammans med man och två barn.

– Jag är egentligen journalist från början men jobbar som kommunikatör på Volvo Cars, jag har aldrig arbetat i Värmland.

Boken, som är en spänningsroman, föddes ur en idé som växte fram och inspirerade henne att fortsätta skriva.

– Jag gillar att skriva, har alltid skrivit och gjort många försök att skriva en bok men det har inte blivit mer.

Karin Wik kommer ursprungligen från Hammarö men bor numera i Göteborg.
Karin Wik kommer ursprungligen från Hammarö men bor numera i Göteborg. Foto: Emelie Asplund

Förverkligandet kom genom en kurs på Folkuniversitetet under ledning av författaren Mats Ahlstedt. Här fick deltagarna lära sig grunderna i att skriva deckare.

– Det var en väldigt inspirerande och praktiskt bra kurs. Vi fick lära oss mycket, som hur man kommer vidare när man kört fast.

Boken Skolan utspelar sig på en internatskola djupt inne i granskogen. Lojalitet och traditioner sitter djupt rotade och är viktigare än allt annat. Två av skolans elever har hittats brutalt mördade och journalisten Ida Rossi skickas hit för att göra ett grävande reportage. Hon var tidigare en hyllad kriminalreporter men efter ett sammanbrott sitter hon nu vid ett skrivbord på en landsortstidning. Ida Rossi har själv gått på skolan och känner till dess kultur. Nu dras hon in i ett psykologiskt spel och tvingas möta sina egna minnen.

Karin Wiks debutdeckare Skolan utspelar sig i internatskolemiljö.
Karin Wiks debutdeckare Skolan utspelar sig i internatskolemiljö. Foto: Pressbild: Forum

Ofta i Värmland

Karin Wik har gått på gymnasiet i Karlstad men hon har aldrig bott i staden. Fast hon återvänder ofta och gärna till Värmland där hon har sina föräldrar som numera bor i Karlstad. Hennes pappa är smittskyddsläkaren Ole Wik.

– Och mina farföräldrar bor på Hammarö.

På frågan om det kommer flera böcker säger Karin Wik att hon håller på att skriva på ett nytt manus. Men hon vill inte avslöja om det blir en fortsättning.

– Jag väljer att vara lite kryptisk där...

Artikeltaggar

DeckareFörfattareGöteborgHammaröKarlstadNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.