Hoppa till huvudinnehållet

Ingen majoritet för överklagande av Skutbergsdom

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden, tycker att den planerade etableringen drar ut på tiden.
Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden, tycker att den planerade etableringen drar ut på tiden. Foto: Mikael Lindblom

Beslutet om en temapark på Skutberget är inte en kommunal angelägenhet och strider mot bestämmelserna om stöd till enskild näringsidkare. Det fastslår förvaltningsrätten i en dom och upphäver beslutet om att godkänna ett markupplåtelseavtal mellan kommunen och det finska företaget Muumimaailma Oy.

Men det är ännu oklart om kommunen kommer att överklaga domen.

– Vi kan konstatera att Socialdemokraterna har svängt i frågan och det innebär att det inte finns någon majoritet i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M). Socialdemokraterna brukar annars vara stabila men nu kan vi tydligen inte lita på dem.

Avtal från 2019

Det var i december 2019 som kommunfullmäktige godkände avtalet som senare överklagades till förvaltningsrätten av Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen samt ett antal privatpersoner.

– En Muminpark i Karlstad kan visserligen vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntade nyttan av parken, säger rättens ordförande Johan Montelius. Företaget har i och med avtalet dessutom fått en ekonomisk fördel som det inte skulle ha fått under normala marknadsmässiga förhållanden och därigenom ett individuellt inriktat stöd som inte är tillåtet.

Rätten var inte enig. En av ledamöterna var skiljaktig.

Beslutet kan överklagas men det är i nuläget oklart hur det kommer att bli.

S vill inte överklaga

Socialdemokraterna beslutade vid ett möte under helgen att de inte vill överklaga förvaltningsrättens dom. Partiet beslutade att dess högsta beslutande organ, representantskapet, på nytt ska ta ställning i frågan om en etablering av Muminvärld på Skutberget.

Per-Samuel Nisser är besviken över att Socialdemokraterna inte är intresserade av att medverka till ett överklagande av förvaltningsrättens dom.
Per-Samuel Nisser är besviken över att Socialdemokraterna inte är intresserade av att medverka till ett överklagande av förvaltningsrättens dom. Foto: Lisa Olaison

Per-Samuel Nisser beklagar svängningen och menar att temaparken behövs.

– Vi ser hur arbetslösheten ökar och det är synd att en del gör allt för att stoppa när vi försöker få hit arbetstillfällen.

Socialdemokraternas representanter i kommunstyrelsen kommer inte delta vid beslut i om att överklaga domslut som går kommunens linje emot innan representantskapet prövat frågan om en etablering. Detta kommer att ske den 6 maj. Ett extra styrelsemöte kommer att hållas under våren.

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski tycker att etableringen i Karlstad börjar dra ut på tiden. Men han säger till VF att han är öppen för en diskussion om att skriva ett nytt markupplåtelseavtal men att det är styrelsen som tar det beslutet.

Lade ned röster

Under måndagens kommunstyrelse antogs ett yttrande i ett annat mål om Skutbergets temapark. Detaljplanen, som antogs i december 2019, överklagades till mark- och miljödomstolen och nu yttrar sig kommunen. Yttrandet är på bortemot 30 sidor och här påtalar kommunen bland annat att området till stora delar redan tagits i anspråk, varför avsteg från strandskyddsbestämmelserna är rimligt. Vidare anses att invändningarna om exempelvis buller och fågelinventeringar är felaktiga fågelinventeringar samt att det saknas en utförlig utredning om alternativa placeringar.

Socialdemokraterna deltog inte i beslutet utan lade ned sina röster. V och SD lämnade in reservationer.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterPer-Samuel NisserSkutbergetTomi Lohikoski

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.