Rallyt första värmländska klimatoffret

Ledare
PUBLICERAD:
Det var inte mycket till snötäcke förra året när Ott Tänak och de andra rallyförarna susade förbi i Värmlandsskogarna. Det blev spiken i kistan på den värmländska rallyfolkfesten.
Foto: Håkan Strandman
En epok går nu i graven. En del av den värmländska identiteten. Sen 1967 har Svenska rallyt varit en del av vårt annars så stilla liv i Värmland. Det är klimatförändringarnas första stora offer i Värmland som nu försvinner bort från oss.

I förra veckan kom så beslutet vi många fruktat, tävlingen kommer att flytta ifrån Värmland. Rallyt flyttar närmare bestämt till Umeå. En tröst för vissa att rallyt bli kvar i Sverige, men sorgen tränger sig ändå igenom. Orsaken till beslutet var tydlig och gick ej att påverka, snöbristen hade gjort att det unika med Svenska rallyt inte längre var särskilt unikt, snarare tvärsom. I flera år hade rallyt brottats med snöbrist, och i lika många år hade Värmland blivit undantagna från snökravet. Ett krav som nu inte längre gick att förhandla bort.

Svenska rallyt är så mycket mer än just en rallytävling för värmlänningarna. Det är en folkfest för många och en stor del av vår identitet. Med närmare 200 000 besökare, så finns det inget i Värmland som kan liknas med detta arrangemang. Många företag och föreningar i framförallt Nordvärmland är också till viss del beroende av rallyt för att kunna fortleva. För även om annan tid på året kunde kännas kämpigt ekonomiskt, så kunde man alltid lita på rallyts turism. Enligt Visit Värmland gav rallyt de värmländska besöksföretagen utöver all ”gratis” reklam cirka 180 miljoner kronor i intäkter. 120 000 gästnätter bara för rallyt. Besökare, intäkter och gästnätter som nu hamnar i Umeå.

Svenska rallyt är så mycket mer än just en rallytävling för värmlänningarna. Det är en folkfest för många och en stor del av vår identitet.

Nej, för vad finns det som kan mäta sig med en internationell tävling som sänds över stora delar av jordklotet? Som människa är jag förvisso en optimistisk en, men i detta fall är jag pessimistisk. Jag funderar över hur företag som redan idag har det kämpigt, kommer att orka streta vidare även utan rallyt. Hur kommer orter och byar i Nordvärmland som lever för rallyt, orka hålla sig igång engagemanget och vad ska de nu fylla tomrum med? Det blir som kaka på kaka, med först coronan och nu rallyt.

Besöksnäringens betydelse och engagemang för vårt län kan aldrig underskattas. Det skapar företag som får orter att överleva när allt annat urbaniserar. Det skapar arbete framförallt till unga och personer med annan bakgrund. Besöksnäringen genererar även inkomster till kommuner och region som sedermera blir till nytta för alla våra medborgare.

Det är ledsamt att denna epok nu går i graven och tycker det är sorgligt när man vet orsaken varför. Vi kan inte längre ta klimatförändringarna allt för lätt, utan det påverkar oss mer än vad vi tror. Som det enda positiva i eländet är att jag hoppas detta blir en ögonöppnare för alla de som ifrågasätter som klimatförändringar faktiskt sker – för det gör det.

I dag var det rallyt som påverkades, imorgon något annat.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.