Hoppa till huvudinnehållet

Tveksamt med flytt av kommunala verksamheter till kransorter

Publicerad:
Samlokalisering av förvaltningar finns i dag bland annat i Samhällsbyggnadshuset.
Samlokalisering av förvaltningar finns i dag bland annat i Samhällsbyggnadshuset. Foto: Helena Karlsson

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Vålberg och kultur- och fritidsförvaltningen i Molkom...

Skulle det fungera att placera större kommunala verksamheter i Karlstads bostadsområden eller i de mindre tätorterna?

Den frågan har nu utretts på uppdrag av kommunstyrelsen.

– Det finns två sidor, säger Mats Ahrén, senior rådgivare, som gjort utredningen De som bor i en mindre ort kan får en starkare känsla av att det finns en kommunal närvaro. Men man får även väga in nackdelarna. Att flytta en stor förvaltning som arbetsmarknads- och socialförvaltningen till Vålberg skulle nog inte fungera.

Ordinarie verksamheter

Alla kommunens förvaltningar har fått svara på frågor i en enkät. Uppdraget i utredningen har begränsats till Våxnäs/Gruvlyckan, Kronoparken, Skåre/Ilanda, Rud, Vålberg, Molkom, Väse och Skattkärr. Avgränsningen verksamhetsmässigt har varit att det skulle handla om ordinarie verksamheter som har möjlighet att flytta och inte att skapa nya mötesplatser eller medborgarkontor. De senare fanns tidigare på fyra orter men avvecklades 2013, bland annat på grund av att efterfrågan inte blev den förväntade och att digitala kanaler i framtiden kunde skapa kontaktvägar.

– Pandemin har påskyndat digitaliseringen och lett till att fler arbetar hemma vilket öppnat möjligheter, säger Mats Ahrén. Många förvaltningar har i dag sina basverksamheter utlokaliserade för att ge service, till exempel skolor, förskolor, bibliotek, fritidsgårdar och idrottsanläggningar till olika stadsdelar och de mindre tätorterna.

Inom avdelningen för utemiljö pågår en översyn angående gatu- och parkdriften i syfte att komma närmare de olika områdena rent geografiskt och minska transporttiderna. Detta skulle också innebära att verksamheten kom närmare Karlstadsborna i respektive område och arbetet skulle bli mer synligt. Samlokalisering av förvaltningar finns i dag i Samhällsbyggnadshuset och Karolinen.

Men ett bekymmer kan vara lokalerna då det i dag inte finns några lediga lokaler som skulle kunna ge plats för en utlokalisering. För detta krävs inhyrning, omflyttning eller att bygga nytt.

– Om vi till exempel, under min tid som kultur- och fritidsdirektör, skulle ha flyttat kultur- och fritidsförvaltningen till Vålberg hade vi lämnat ett helt våningsplan i bibliotekshuset som då måste ha fyllts med annan kommunal, verksamhet, för att inte orsaka vakanser o tomma lokaler som kostar pengar.

Jämfört kommuner

Bra kommunikationer är också en förutsättning. Mats Ahrén har tittat på Sundsvall, Luleå och Stockholm som gjort utlokaliseringar. I Sundsvall har det skapats möjlighet att tillfälligt jobba på ett annat ställe, främst när den anställda själv bor på i närheten. Detta har dock inte nyttjats i någon större utsträckning. Luleå har utlokaliserat bland annat lönehantering och kundtjänst till en tätort tre mil från centrum.

– I Stockholm flyttades en del ut 2013 främst för att kapa dyra cityhyror. Där finns ju kommunikationerna och skulle man flytta verksamheter till Molkom måste kommunikationerna fungera. Men det kan ju även finnas de som gärna vill flytta till Molkom och komma närmare jobbet.

Utredningen presenteras för kommunstyrelsen nästa vecka.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKommunstyrelsenMolkomNyheterVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.