Hoppa till huvudinnehållet

Maja Rung: "Det känns kul att man kan förvandla sig"

Publicerad:
Maja Rung som Ida Särn i andra säsongen av Jägarna.
Maja Rung som Ida Särn i andra säsongen av Jägarna. Foto: John Strand

Från julkalendern till andra säsongen av Jägarna. Karlstadbördiga Maja Rung trivs med att kasta sig mellan olika roller.

– Det är roligt att få kasta sig vitt och brett, inte minst för sitt själsliga liv, säger Maja.

För tillfället är hon dock inne i en lugnare period. I december skulle det ha varit premiär för Kulla-Gulla på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm, där Maja spelar huvudrollen. På grund av pandemin har det dock skjutits upp på obestämd tid.

– Det är ganska unikt att vi har repeterat så länge. Det känns konstigt alltihop. Jag är som en häst som står och sparkar i spiltan. Jag är riktigt sugen på att få möta publiken.

Ville bli journalist

Det är nu 14 år sedan allmänheten först fick stifta bekantskap med Maja Rung i SVT-serien Andra Avenyn. Efter att ha tagit studenten från mediaprogrammet på SÄG i Karlstad under 2006 bar det av till Göteborg för att gå en musikalutbildning. Hon hann dock bara gå drygt ett år innan hon fick rollen som Liv Hellström. När hon hade filmat klart serien 2009 blev det återigen studier, men den här gången på Teaterhögskolan i Göteborg.

– Andra Avenyn gjorde att jag fick jobba redan innan utbildningen på scenskolan. Jag kände att jag ville fortsätta och sedan gjorde en kedja av händelser att det blev så här.

Maja förklarar att hon aldrig sett skådespelaryrket som ett kall eller ett måste. Anledningen till att hon studerade media under gymnasiet i stället för teater berodde på att hon ville jobba med journalistik.

– När jag var tolv gjorde jag den egna tidningen Majabladet som hade några prenumeranter. Jag scannade VF:s serier och lade in. Jag hade även recept och gjorde undersökande reportage om till exempel hur helgen såg ut för grannen.

Fräknarna får ta plats

Nu får journalistiken vänta, för Maja Rung har fullt upp med skådespelarkarriären. I december såg vi henne som Märta Colt i julkalendern Mirakel. Just nu är hon aktuell som Ida Särn i andra säsongen av Jägarna med bland andra Rolf Lassgård och Simon J. Berger. Hon talar varmt om inspelningarna av serien i gemytliga Älvsbyn.

– Det var jättekul att filma där. På en så liten plats blir det en tajtare känsla, speciellt när ingen åker hem. Men medan vi filmade brann Polarbröd ned. Det var lite dramatiskt att se.

Man har nyligen även kunnat se Maja som Sofia i serien Alla utom vi med Björn Gustafsson och Alba August. Om man placerar karaktären Sofia bredvid Ida i Jägarna och Märta i Mirakel skulle man nästan inte kunna tro att de spelas av samma person.

– Det känns kul att man kan förvandla sig. Vissa har ett ansikte som är naturligt föränderligt. Men det går även att göra mycket med smink. I Jägarna har de valt att lyfta fram mitt röda. De har plockat fram fräknarna och låtit det ta plats. Det blir något annat än när man väljer att sminka över.

Maja Rung beskriver karaktären Märta Colt i julkalendern Mirakel som en person som tittar på världen med en perfektionists ögon.
Maja Rung beskriver karaktären Märta Colt i julkalendern Mirakel som en person som tittar på världen med en perfektionists ögon. Foto: Jessica Gow/TT

Vill kliva in i tydlig värld

Maja förklarar att hon arbetar mycket med små kroppsliga detaljer som till exempel blickar och hållning.

– Märta i Mirakel håller på med sina händer väldigt mycket och har en ståtlig kroppsföring. Hon tittar på världen med lite dömande blick ur en perfektionists ögon. Ida i Jägarna skulle helst vilja smälta in i en vägg. Hon tittar ofta med skepsis utifrån ett ”vad vill du mig?” En person som inte har så mycket makt får en speciell blick. Man ser att Ida inte äger sammanhangen hon är i.

Dina roller skiljer sig mycket åt. Vad lockar dig till en karaktär?

– Jag har aldrig tänkt på vilken typ av karaktär jag spelar. För mig handlar det om situationer. Ur dem uppstår sedan karaktärerna. Det roligaste är att kunna kliva in i en tydlig värld där det finns utveckling för rollen.

Någon gång under våren kommer man kunna se Maja som Chrissy i skräckserien Dystopia på Viaplay. Den är inspelad i Lindesberg och kretsar kring ett kompisgäng som arrangerar ett postapokalyptiskt rollspel i en nedlagd fabrik mitt ute i skogen.

– Det var en väldigt tuff och karg miljö att jobba i, men det gör att alla är på tårna vilket bidrar till stämningen, säger Maja.

Har du någon drömroll?

– Jag skulle så gärna vilja spela dansk. Det skulle vara så kul att lära sig spela på danska, eller på norska också för den delen. Det är lite av en dröm.

Artikeltaggar

FilmMaja RungNöje/KulturTeaterTV

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.