Hoppa till huvudinnehållet

Motionera för barn med dödlig sjukdom

Publicerad:
På fredag är det dags för Långfredagsturen och i år går alla pengar oavkortat till Krama era barn.
På fredag är det dags för Långfredagsturen och i år går alla pengar oavkortat till Krama era barn. Foto: Ida Myrin

Förr var långfredagen en dag för sorg men tiderna förändras och i Karlstad har det i stället blivit en dag för hopp och gemenskap. I nio år har Långfredagsturen satt Karlstadsbor i rörelse för att hjälpa de som hjälpas behöver.

Ända sedan 2012 har Better biker MTB (tidigare team Lugnets massage) arrangerat evenemang som både uppmuntrar till motion och rörelse och insamling till välgörande ändamål på långfredagen. Förra året fick allt hastigt ställas in på grund av coronavirusets snabba framfart, men i år är man tillbaka igen.

– Målet har alltid varit att motivera gemene man, kvinna, människa att komma ut och röra på sig och kombinera det med att skänka pengar, säger Lotti Strömberg som tillsammans med sin man Keith Söderberg står bakom initiativet.

Tidigare har det varit fokus på cykling och en runda på sex mil runt Karlstad, Forshaga och Kil har varit förutbestämd, men nu ska evenemanget breddas.

– Vi vill att fler ska kunna vara med – oavsett hur man vill motionera eller var i världen man befinner sig.

Lotti Strömberg har tillsammans med sin man Keith Söderberg tagit initiativet till Långfredagsturen.
Lotti Strömberg har tillsammans med sin man Keith Söderberg tagit initiativet till Långfredagsturen. Foto: Lisa Olaison

Tanken är att man mellan klockan 10 och 12 på långfredagen tar sig ut och cyklar, springer, går, eller vad som än går att göra efter egen förmåga.

– Kanske räcker det med att promenera över till grannen och ta en kaffe utomhus.

Huvudsaken är att man samtidigt skänker en slant. Alla pengar går oavkortat till ändamålet.

– Tiden är inte huggen i sten förstås utan man gör det när man kan. Men man postar på sociala medier och visar att man faktiskt har deltagit.

Under de nio åren Långfredagsturen har funnits har cirka 80 000 kronor samlats in till bland annat Barncancerfonden och paracykling. I år går pengarna oavkortat till Krama era barn – en ideell förening som lyfter Sanfilippos sjukdom och samlar in pengar till forskning kring sjukdomen.

– Kort beskrivet är Sanfilippo som Alzheimers, fast för barn. Det finns i nuläget inget botemedel, säger Lotti Strömberg.

Du kan läsa mer om sjukdomen på www.kramaerabarn.com.

Vill du bidra?

Swish till Krama era barn: 123 600 15 31

Artikeltaggar

HammaröKarlstadKrama era barnNyheterVälgörenhet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.