Hoppa till huvudinnehållet

Deckarduon åter till Karlstad

Publicerad:
Den andra systern är Peter Nytröms och Peter Mohlins andra bok om FBI-agenten John Adderley som utspelar sig i Karlstad.
Den andra systern är Peter Nytröms och Peter Mohlins andra bok om FBI-agenten John Adderley som utspelar sig i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Redan på mellanstadiet skrev de en deckare i ett kartrum på skolan i Åmål. Den publicerades aldrig, men förra året kom Det sista livet, som tilldelades priset Crimetime Award Årets deckardebut 2020. Nu släpper Peter Mohlin och Peter Nyström fortsättningen, Den andra systern.

– Det känns lite spännande men mer nervöst än förra gången. Vi har andra krav eftersom den första boken gick så otroligt bra, säger Peter Nyström.

– Den har sålts till 17 länder, bland annat Tyskland, Japan och USA. Den har inte släppts överallt ännu, vi ser fram emot hur den ska tas emot i USA, säger Peter Mohlin.

Kreativa projekt

De växte upp i Åmål där de blev kompisar redan från första klass. De var kreativa och hittade på projekt tillsammans.

– I årskurs fyra fick vi fröken Gunnel Tegerstrands tillåtelse att skriva ihop så vår berättelse kom till i kartrummet, säger Peter Nyström.

Den andra systern kom ut den 31 mars.
Den andra systern kom ut den 31 mars. Foto: Pressbild/Norstedts

Han ägnar sig åt att skriva teatermanus och drama och skulle ha varit utomlands nu men pandemin satte stopp, varför han nu tillfälligt återvänt till Åmål. Peter Mohlin bor i Göteborg men bodde en tid i Karlstad då han arbetade på NWT under två somrar. Han är i grunden journalist men sadlade över till kommunikatör och blev därefter vd och huvudägare i en kommunikationsfirma som sedan såldes till Bonnier.

– Nu ägnar jag mig åt författarskap och investeringar.

Boken Den andra systern utspelar sig, liksom Det sista livet, i Karlstad.

– Karlstad är närmaste stora staden om man bor i Åmål och vi har varit mycket i Karlstad och gillar staden, säger Peter Mohlin. I första boken behövde vi en spelplan med socioekonomiska skillnader och Åmål kändes för litet.

– Vi grävde där vi stod, säger Peter Nyström.

Den första boken Det sista livet kom till under en längre tid, som ett projekt vid sidan av deras ordinarie arbeten. Den var klar ett tag innan den släpptes men Den andra systern har blivit något av ett heltidsarbete. Huvudpersonen är densamma, FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet.

– Han kommer från New York och hamnar i Karlstad, en småstad för honom, säger Peter Nyström.

De tyckte också att Karlstad saknade en riktig "deckarsnut".

Inte på dekis

– John Adderley är född i Skoghall, hans mamma är svensk, hans pappa amerikan. Han har vuxit upp i New York, säger Peter Mohlin. Vi ville ha en hjälte som bryter av lite. Så han lyssnar inte på opera, han är inte nerdekad, han klär sig väl, är inte skild och drömmer inte om det gamla folkhemmet, för det vet han inte vad det var. Han är också rik efter att ha fått ett arv efter sin pappa. Men han har många konflikter inom sig.

De har sin egen metod för att skriva tillsammans. Peter Nyström berättar att arbetet sker i olika faser.

– Vi träffas när vi spånar idéer och mejslar ut spår, det kan ske under promenader eller att vi sitter tillsammans. Synopsis gör vi tillsammans. Sådant är svårt att göra via skype eller telefon.

Under våren har de umgåtts mycket då de håller på att spåna idéer till den tredje boken.

Peter Nyström.
Peter Nyström. Foto: Magnus Liam Karlsson

– När vi har "skelettet" klart delar vi upp kapitlen. Vi kanske skriver tre kapitel var som den andre redigerar. Till slut hittar vi en bra linje. Vi har olika "skills", Peter (Mohlin) är ju journalist medan jag hållit på med drama och teater. Vi har ständig kontakt men det kan bli så att vi glömmer bort att vi är kompisar också.

Trean på gång

När den tredje boken kommer är inte bestämt ännu. De båda författarna säger att de inte vill skena iväg. Men klart är att den kommer att utspela sig i Karlstad och att läsarna får fortsätta att följa John Adderley,

– Han vill bort från Karlstad men det kommer hela tiden hinder och så småningom börjar han uppskatta staden mer och mer, säger Peter Nyström.

– För att någon ska vilja läsa en serie ville vi utveckla huvudkaraktärerna, säger Peter Mohlin. Miljöerna är också viktiga, de är hans universum. Så en del karaktärer utvecklas genom böckerna men sedan finns det flera som är med i de olika böckerna som inte återkommer.

Peter Nyström.
Peter Nyström. Foto: Magnus Liam Karlsson

Den andra systern handlar om Alicia Bjelke och systern Stella. De båda systrarna har ett banbrytande dejtingföretag där Alicia är kodgeniet medan den vackra Stella syns i strålkastarljuset. Alicia Bjelkes ansikte är så vanställt att folk som ser henne ryggar tillbaka.

Men en dag hittas Stella död och Alicias liv står på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer. Fallet tilldelas John Adderley som genom mordutredningen erbjuds en oväntad möjlighet...

Feelgood blev deckare

Idén till kvinnan med det vanställda ansiktet var från början en tanke om en feelgoodbok som Peter Mohlin presenterade för sin kollega i dennes bubbelpool.

– Det handlade om en kvinna som upplevde att hon var förvägrad kärlek och i stället lade sin tid på att möjliggöra kärlek för andra. Jag tyckte inte att idén passade in men sedan kom tanken på systrarna in. Det blev lite olika psykologisk dynamik om bland annat medberoende. Det är så vanligt att vi känner att vi behöver en människa som inte är bra för oss.

Nu ser de båda fram emot bokutgivningen och är spända på hur den ska tas emot.

– Och så drömmer vi om att pandemin ska ta slut så att vi får komma ut, möta läsarna och signera böcker.

Artikeltaggar

ÅmålDeckareGöteborgKarlstads kommunNöje/KulturSkoghall

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.