Hoppa till huvudinnehållet

Helén tillbaka i sin barndoms gruvby

Publicerad:
Helén Wigh återvänder till sin barndomsbygd Persberg i spänningsromanen Järnmärkt.
Helén Wigh återvänder till sin barndomsbygd Persberg i spänningsromanen Järnmärkt. Foto: Fredrik Jernberg

Helén Wigh har alltid tyckt om att skriva men hon hade ingen dröm om att bli författare. Skrivarkurser var bara för kulturpersoner, trodde hon, men anmälde sig ändå till en sådan.

Häromdagen utkom hennes första bok, Järnmärkt.

Helén Wigh är född och uppvuxen i Persberg men bor sedan 2004 i Karlstad där hon arbetar som lärare i svenska, svenska som andraspråk och matematik på låg- och mellanstadiet. Boken Järnmärkt utspelar sig i Persberg.

– Under skrivarkursen fick vi uppgiften att skriva om en miljö vi kände till, som var bekant. Jag skrev om Persberg och den texten är öppningsscenen i boken, den skrev jag redan 2013.

Knöt ihop texter

Det har blivit flera skrivarkurser genom åren, kurser på distans.

– För mig var det ett sätt att hålla igång skrivandet.

Texterna har tillkommit i delar och efter ett tag insåg Helén Wigh att de kunde knytas ihop så hon skrev mellanakter som band samman allt till en helhet.

Carl vill hämnas

Järnmärkt är en spänningsroman som utspelar sig 1858. Läsaren får följa Carl som vid sin faders dödsbädd får veta sanningen om moderns död. Han bestämmer sig för att hämnas och beger sig till Persberg där hans pappa en gång jobbade i gruvan och där han själv växte upp.

Boken är detaljrikt berättad och läsaren kommer snabbt in i miljön med gruvfältet, klockstapeln, man stiftar bekantskap med människorna och förstår deras känslor.

Boken släpptes i måndags och om någon vecka kommer den som ljudbok.

– Det känns nervöst, jag är ingen offentlig person, jag är lite introvert och boken kan ses som en slags KBT-träning. Jag är inte van att bli intervjuad, jag har varit med i radio nyss. Det är kul men nervöst.

Hon är förberedd på att det även kan komma negativa reaktioner men är lugn med hur boken kommer att upplevas av Persbergsborna.

– Jag vill noga betona att det bara är fiktiva personer med påhittade namn. Ingen ska behöva känna igen någon gammal släkting. Majoriteten kommer nog att tycka att det är kul att Persberg och gruvan blivit skådeplats för boken.

Fler böcker kommer

Järnmärkt är utgiven på förlaget Historiska media och Helén Wigh skrev samtidigt kontrakt för ytterligare en bok som kommer till hösten.

– Den utspelar sig i Filipstad från 1947 till nutid och handlar om arbetarrörelsen och människors drömmar. Böckerna är fristående från varandra, det är ingen fortsättning på Järnmärkt.

Och den tredje boken är i sin uppbyggnadsfas. Denna tilldrar sig under 1960-1970-talen och ska vara första delen i en trilogi.

Helén Wigh har man och tre barn som stöttat henne.

– Jag har mest skrivit på kvällarna när barnen lagt sig. Det kan ha blivit 20 minuter men jag har i alla fall skrivit. Det vara bara på slutet som de tyckte att det blev lite mycket, "nu sitter hon vid skärmen igen".

Artikeltaggar

FörfattareKarlstads kommunNöje/KulturPersberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.