Hoppa till huvudinnehållet

Livsmedelsverket: Lösgodis smittar inte

Publicerad:
Den som är orolig att bli smittad indirekt via viruspartiklar som fastnat på spadarna till godiset löper enligt Jonas Toljander på Livsmedelsverket en minimal risk. Arkivbild.
Den som är orolig att bli smittad indirekt via viruspartiklar som fastnat på spadarna till godiset löper enligt Jonas Toljander på Livsmedelsverket en minimal risk. Arkivbild. Foto: Fredrik Varfjell/NTB-TT

Lösgodis – en favorit bland många konsumenter. Men under pandemin har en del undvikit att plocka egna bitar på grund av rädsla för smittorisk.

Enligt Livsmedelsverket är risken att bli smittad i det närmaste dock obefintlig.

– Det är väldigt liten risk, skulle jag vilja säga. Det finns fortfarande inga belägg för att corona skulle smitta via sådant man äter, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, till TT.

Halter av virus som eventuellt skulle kunna hamna på spaden man tar godis med är också små – och blir ännu mindre på den efterföljande personen som tar i spaden. Risken att smittas via godisspadarna är således minimal enligt Jonas Toljander.

– Då ska du ha en riktig otur. Förutom att du fått tillräcklig mängd virus på fingrar så skulle du peta dig i näsa i anslutning till det. Det här är ingen risk så länge du sköter din handhygien.

För att undvika smitta är det snarare hygien och distans till andra som gäller. Man ska tänka på att inte trängas vid godiset, understryker Jonas Toljander.

– Om man är rädd för att bli smittad i samband med lösgodis så tror jag snarare risken är att möta andra människor när man handlar.

Anna Karolina Eriksson/TT

Artikeltaggar

LivsmedelsverketSverigeTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.