Konsument: Halkolyckor – vad gäller?

Krönikor
PUBLICERAD:
Konsumentrådgivningen informerar om vad som gäller vid en halkolycka.
Foto: Ole, Berg-Rusten
För någon vecka sedan när jag promenerade till jobbet var det glashalt på vissa ställen. Fastighetsägare, kommun och andra var i full färd med att sanda. För vad är det egentligen som gäller om jag halkar och faller så illa att jag skadar mig på annans mark?

Om du halkar och ramlar med en skada som följd, tänk på att om möjligt dokumentera med foton. Finns det vittnen, ta gärna kontaktuppgifter till dessa. Även om det verkar ha gått bra men att du till exempel får värk eller upptäcker skador i nära anslutning till fallet bör du försöka samla underlag för vad som hänt. Det är nämligen du som vid tvist skall kunna visa att du har rätt till ersättning för eventuella kostnader och skador.

Att göra ett läkarbesök direkt efter eller åtminstone i nära anslutning till olyckan är oftast nödvändigt för att du ska kunna visa att skadan uppstått vid ett specifikt tillfälle. Om du även har en olycksfallsförsäkring, anmäl till denna om du råkat ut för en olycka där du fått kostnader för vård eller till exempel skadat kläder eller glasögon och där det kan finnas risk för bestående men. Om du halkat och inte har en egen olycksfallsförsäkring kan du göra en anmälan till markägaren, eller butiksinnehavaren om du exempelvis ramlat inne i en affär, vilket du också kan göra även om du skulle ha en egen eller flera olycksfallsförsäkringar, anmäl till alla så du inte missar det.

Men för att du skall ha rätt till skadestånd av en kommun, fastighetsägare, butik eller restaurang måste du kunna visa att denna varit oaktsam. Till exempel att den inte sandat i tid, underlåtit att fylla igen ett hål i trottoaren som varit känt eller inte torkat upp utspillt vatten eller tappad frukt eller mat. Om det snöar och du passerar vid fyratiden på morgonen och halkar behöver inte markägaren ha varit vårdslös, men om det sker vid åttatiden på morgonen kan bedömningen bli annorlunda.

I en olycksfallsförsäkring behöver du inte visa att någon varit vårdslös, men du måste kunna visa att det verkligen varit en olycka. Kostnader kan du bara få ersättning för från en försäkring, men annan ersättning, som till exempel för bestående men och ärr kan utgå från flera. I vissa försäkringar kan ersättning för sveda och värk utgå liksom för ansvarsskador, men då krävs ofta att du varit inlagd på sjukhus.

Om du anmäler en personskada och inte är nöjd med svaret, begär omprövning, först hos handläggaren, men försäkringsbolaget kan även ha en särskild prövningsnämnd eller kundombudsman som kan bedöma om handläggaren har gjort en korrekt bedömning. Får du inte gehör ändå kan en fråga om skadestånd eller ansvar för en fastighetsägare, kommun eller butik prövas av Ansvarsförsäkringens personskadenämnd, tvister om ersättning från en olycksfallsförsäkring kan tas upp i Personförsäkringsnämnden. Tänk på att det är du som skall kunna bevisa att du har rätt till ersättning från en fastighetsägare – att denne varit vårdslös på något sätt vilket orsakat en personskada. Samt när det gäller en olycksfallsförsäkring att det är just en olycka och att skadan beror på denna, så det gäller att ha god dokumentation, att komma efter flera månader eller år och anmäla en skada där någon sjukvårdskontakt inte tagits är sällan framgångsrikt.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.