Hög tid att sätta ner foten

Ledare
PUBLICERAD:
Per Scheutz vill se Liberalerna samverka med och/eller ingå i en borgerlig regering efter valet nästa år, med Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: Jessica Gow/TT
Nu måste det bli slut på vankelmodigheten. Det är verkligen hög tid att sätta ner foten och öppet deklarera att Liberalerna vill samverka med och/eller ingå i en borgerlig regering efter valet nästa år.

Det är en ren överlevnadsfråga. Om inget besked kommer, begår vi sakta men säkert harakiri på vårt kära parti och riskerar samtidigt att partiet imploderar. Det var ett stort misstag av vår förre partiledare Jan Björklund att liera sig med socialdemokraterna i januariöverenskommelsen. JÖK:en och Liberalernas otydlighet har fått till följd att två tredjedelar av partiets tidigare väljare gått till Moderaterna och en tredjedel till Centerpartiet. Låt oss lämna JÖK:en nu! Det behöver nödvändigtvis inte föranleda en regeringskris, eftersom sossarna med sin ständiga strävan att behålla makten då riskerar att förlora den i ett nyval. Sossarnas främsta credo har alltid varit och är fortfarande att vinna makten och sedan se till att kunna behålla den. Tillkomsten av en borgerlig regering är enligt S:s betraktelsesätt att ses som en statskupp. Om Liberalerna ska ha någon framtid måste den ligga i att vara en högerliberal del av borgerligheten. L kan vara ”förnuftets röst” på högerkanten. Det är helt rätt av Nyamko Sabuni att klart markera gentemot sossarnas finter och ständiga eftergifter i migrationspolitiken till det idealistiska Miljöpartiet med sina 3,8 procent i väljaropinionen. Beröringsångesten till Sverigedemokraterna har skapat olyckliga begränsningar och hinder i rörligheten i svensk inrikespolitik. Anna Dahlberg, politisk redaktör i Expressen, skriver i en klok och insiktsfull ledare den 23 januari: ”Det är demokratins paradox om man så vill som gör frågan om hur SD ska hanteras så komplex och som river och sliter i många liberaler, inklusive undertecknad.”-”Är det verkligen att kämpa för demokratin att förneka SD rätten till likabehandling i olika plattformar?”-”I en demokrati är det viktigt att det finns en konkurrens om makten och ett realistiskt regeringsalternativ. Om ett stort parti som SD ska diskvalificeras från alla framtida samarbeten upphör den funktionen i praktiken. Då får vi ett permanent undantagstillstånd i svensk politik. Moderaterna skulle inte längre ha någon reell möjlighet att nå makten". Så här i efterhand och för att vara efterklok kan man kallt konstatera att om Sverige bedrivit en mer realistisk, mindre aningslös och mer omvärldsanpassad migrationspolitik hade med stor sannolikhet SD i dag varit ett betydligt mindre parti.

Den tidigare partiledaren för Folkpartiet Bengt Westerberg har en gång föreslagit ett samgående mellan Centerpartiet och Liberalerna, något som skulle vara synnerligen olyckligt. Dels för att partierna har helt olika uppfattningar i viktiga frågor som kärnkraft och migration och dels på grund av helt väsensskilda partikulturer. Det toppstyrda och särintressedrivna Centerpartiet och de genuina och ideologiskt drivna Liberalerna med en helt annan takhöjd i partiet skulle komma att utgöra ett utomordentligt olyckligt äktenskap. Centerpartiet har för övrigt redan boat in sig i vänsterburen och Annie Lööf sitter redan i knät på Stefan Löfven. Gör det tydligt att Liberalerna efter valet 2022 vill samverka och/eller ingå i en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister men utan att för den skull samarbeta med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Sverige är verkligen i skriande behov av en borgerlig regering med klara liberala inslag.

Slutligen; att ge Dan Eliasson uppdraget att utreda förutsättningarna för en samordning av landets krisberedskap är verkligen att göra bocken till trädgårdsmästare. Köp ut karln och låt honom bosätta sig på Kanarieöarna för gott.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.