Hoppa till huvudinnehållet

Coronaanpassat högskoleprov

Publicerad:
Inför högskoleprovet har salarna möblerats om och det är två meter mellan platserna.
Inför högskoleprovet har salarna möblerats om och det är två meter mellan platserna. Foto: Karlstads universitet

På lördag bänkar sig cirka 500 personer för att skriva högskoleprovet vid Karstads universitet. Ungefär lika många kommer att skriva provet den 8 maj.

– Vi har delat upp det på två tillfällen för att förhindra smittspridning och samtidigt ge många chansen att genomföra provet, säger Helena Pallin, avdelningschef vid avdelningen för utbildningsstöd.

Via dialog med Universitets- och högskolerådet, UHR, och Folkhälsomyndigheten har Karlstads universitet fått rekommendationer för hur man ska agera för att förhindra sittspridningen.

– Vi har möblerat med två meter mellan varje sittplats. Eftersom vi arrangerade högskoleprovet även i höstas har vi erfarenhet. Det handlar bland annat om hur vi separerar köerna till toaletterna så att det inte blir samlingar.

De som ska skriva högskoleprovet kommer att fördelas på flera salar.

– De största salarna rymmer 40-50 personer så det blir några rum. Men Karlstads universitet är stort till ytan så det fungerar bra att sprida ut dem som kommer, säger Helena Pallin.

Många vill skriva

I höstas var det 476 personer som skrev högskoleprovet som då genomfördes under en dag. Nu har intresset varit större.

– Vi har höjt åldersgränsen så man måste fylla 19 år i år, alternativt gå sista året på gymnasiet. Detta gör vi för att prioritera dem som kan antas till en utbildning.

Förutom dialogen med UHR och Folkhälsomyndigheten har universitetet rådgjort med sin egen säkerhetschef och lokala smittskyddsläkare.

– Skulle det hända något exceptionellt kan vi ställa in. Det kan man ju aldrig veta. Men vi räknar med att det ska fungera.

Helena Pallin betonar vikten av att de som kommer för att skriva inte har några symtom.

– Har man förkylningssymtom ska man stanna hemma. Jag kan förstå om man tycker att det är ett viktigt prov som man känner att man måste skriva. Men det ska man inte göra om man inte mår bra. Jag hoppas att alla följer de riktlinjer och regler som gäller. Vi har satt upp tydliga instruktioner som vi känner oss trygga med.

Flera platser

Förutom vid Karlstads universitet kan man skriva högskoleprovet på andra platser i Värmland och Dalsland. Universitetet har utlokaliserat provet som även kan skrivas i Kristinehamn, Arvika, Torsby och Åmål.

– I Arvika är det ungefär 50 anmälda, på de övriga platserna mellan 20 och 30.

Även här ska det vara coronasäkrat för dem som skriver.

– De har fått instruktioner från oss. När de är 30-50 fungerar det bra att sprida ut. De har fört dialog med universitetet eftersom det är vi som ansvarar för det utlokaliserade högskoleprovet så gäller samma riktlinjer.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKarlstads universitetNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.