Hoppa till huvudinnehållet

Med blicken mot micken - konsertbilder visas

Publicerad:
Sting är en av alla de artister som Jan M Lundahl fotograferat under de 30 åren.
Sting är en av alla de artister som Jan M Lundahl fotograferat under de 30 åren. Foto: Jan M Lundahl

Under 30 års tid har Jan M Lundahl fotograferat artister runt om i världen. Nu kommer hans jubileumsutställning till Karlstad där den har premiär på Hotel Plaza på lördag.

– Jag har mest visat bilder av min husgud Bruce Springsteen och Ulf Lundell hittills. Bruce Springsteen har jag sett över 70 gånger och är nog den i Sverige som varit på flest konserter med honom.

Det var genom ett möte med Springsteens gitarrist Nils Lofgren i Kungsträdgården 2002 som Jan M Lundahl fick kontakt med bandet. Han visade en konsertbild från 1999 och något år senare fick han ett samtal med en förfrågan om de fick använda hans bilder i marknadsföringen.

– Jag har inte träffat Bruce Springsteen personligen men han gillade min bild.

Han har även tagit bilder för Ulf Lundells album. För Jan M Lundahl är det viktigt att bara fotografera artister vars musik han gillar. Det har blivit mycket svenskt som Per Gessle, Ulf Lundell och Eva Dahlgren men även Madonna, Sade, Tom Petty och Bon Jovi.

– Jag följde med en krogpräst i Göteborg en gång för att ta bilder. På krogen dök Iron Maidens trummis upp och frågade om jag ville ta en bild av dem. "No, thank you, I'm with the priest, svarade jag. Då hade de börjat ställa upp sig. Det är viktigt att det känns rätt.

Visst kostar det att resa på alla konserter, fotograferandet är inget som Jan M Lundahl försörjer sig på. Men genom kontakterna med Nils Lofgren har han fått ett nätverk och känner många i branschen.

Jan M Lundahl visar sina bilder på Hotel Plaza från och med lördag.
Jan M Lundahl visar sina bilder på Hotel Plaza från och med lördag. Foto: Jörgen Hinder

– Jag lever spartanskt och tar hellre in på ett hostel än att inte komma iväg alls, en kudde räcker. Jag jobbar som vaktmästare i Partille arena och där har jag förmånliga chanser att fotografera.

Vid utställningen i Karlstad kommer Jan M Lundahl att visa 40-50 bilder av varierande storlekar.

– Mina tygvepor är lite större. Eftersom det pågår en pandemi är det ju bra om man inte står för nära och tittar.

Jubileumsturnén, som startade i Göteborg, pågår i tre månader och omfattar städer som Halmstad, Umeå och Hultsfred.

– Hultsfred var inte inplanerad från början. Men jag sprang på Mona Sahlin, som köpte min första tavla av Bruce Springsteen, och hon håller till där numera.

Utställningen i Karlstad pågår till och med den 6 april.

Artikeltaggar

Bruce SpringsteenEva DahlgrenFotograferingKarlstads kommunKonserterNöje/KulturUlf LundellUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.