Pengarna fastnar i byråkrati

Ledare
PUBLICERAD:
Arbetslösheten i Karlstad är snäppet högre än Sverigemedel, skriver Arman Teimouri.
Foto: Jessica Gow/TT
Arbetslösheten i Karlstad är snäppet högre än Sverigemedel. Värst drabbade är unga och utrikesfödda. Fler borde vara oroliga. Regeringens saktfärdighet riskerar nämligen skapa en mer eller mindre onödig massarbetslöshet.

Redan tidigt under coronapandemin steg antalet varsel kraftigt och en tydlig ökning kunde ses i nästan alla branscher. Coronakrisen har slagit hårt mot näringslivet i Värmlands län. I den senaste upplagan av Svenskt Näringslivs företagarpanel uppger 32,7 procent av deltagarna från länet att man har färre antal anställda idag jämfört med för sex månader sedan. En betydande del, 33,9 procent, uppger att man investerar mindre i verksamheten, och hela 46,4 procent har sett sin produktion eller försäljning krympa. På riksnivå har 31,3 procent av företagen minskat antalet medarbetare, 31,3 procent minskat sina investeringar och 44,7 procent sett sin produktion eller försäljning gå ner.

Sedan årsskiftet har vi visserligen ett effektivt vaccin på plats, men det går att konstatera att ännu är läget nattsvart för många. Många företagare möter fortfarande en brutal verklighet.

Liberalerna har tagit ett stort ansvar under pandemin genom att piska regeringen framför sig för att få till nödvändiga och viktiga stödpaket till företagen. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för att ställa om och övervintra. Flera stöd till drabbade företag beslutas nu i riksdagen. Det handlar om korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och stöd för att bära företagens hyreskostnader.

Hjälp finns alltså i form av stöd. Men pengarna fastnar i byråkrati och långa handläggningstider. Nu måste regeringen agera och garantera att ansvariga myndigheter betalar ut stödpengarna. Regeringens saktfärdighet riskerar skapa en mer eller mindre onödig massarbetslöshet.

Regeringen måste därför prioritera att skapa rätt förutsättningar för företagaren, men här finns det en klar och tydlig skiljelinje mellan vänsterflanken respektive borgerliga partier som Liberalerna.

Liberalerna anser nämligen att är nödvändigt att staten stöttar Sveriges företagare, för att undvika konkurser och massarbetslöshet. Så många som möjligt ska ha ett arbete att gå till i vår. Därför måste Sveriges företagare kunna behålla sina medarbetare. Det är genom att de vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi ha höga ambitioner med välfärden bygger det på att människor arbetar och att våra företag växer.

Den oro som finns ute i samhället är befogad. Det handlar om företagarfamiljen som vänder på varje krona för att kunna behålla sin personal. Det handlar givetvis också om den som precis blivit varslad eller uppsagd. Utanförskapet har många dimensioner. Det går dock att undvika den oro och verklighet som många upplever.

Regeringen måste fokusera mer på att rädda svenska företag och svenska jobb. Utanförskapet som riskerar att bli än större är något regeringen kan undvika, om de vill. Byråkrati ska inte tvinga företag i konkurs. Betala ut stödpengarna till företagen. Nu.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.