Hur spenderar vi vår tid?

Krönikor
PUBLICERAD:
”Det verkar som att vi blir deprimerade, stressade och att vi får en mer negativ världsbild av sociala medier”, skriver Erika Bergkvist.
Foto: Gorm Kallestad

Pandemivardagen har gett mig ännu mer tid med min telefon. Ännu mer tid med mina sociala medier. Jag fastnar ännu lättare i skrollandet och blir förbannad på mig själv för att jag inte kan låta min smarta telefon vara. Och så tänker jag att den verkligen är smart som har förmågan att hålla mig fast, samtidigt som jag är oförklarligt dum som inte kan slita mig från den.

Att jobba hemifrån och det faktum att jag spenderar även all ledig tid hemma har fått mig att fundera mer över hur jag väljer att spendera min tid. Svaret är tyvärr väldigt ofta; med min telefon i handen. Och om inte i handen så ligger den max en halvmeter från mig. Ska jag vara ärlig så stör jag mig, på mig själv. Jag inser mer och mer att jag behöver bli medveten om hur jag använder sociala medier och min telefon.

Jag tror inte att vi kan stoppa eller välja att helt blunda för sociala medier, de är här för att stanna och kommer att utvecklas och fortsätta vara en viktig spelare i samhället. Men att bli medveten om hur de påverkar oss och hur vi använder dem tror jag är en förutsättning för att vi inte ska må dåligt.

Det verkar som att vi blir deprimerade, stressade och att vi får en mer negativ världsbild av sociala medier. Vi blir mer misstänksamma mot vår nästa, vi har större benägenhet att rikta kritik mot andra och vi verkar ibland sakna filter totalt. Eftersom sociala medier, och vissa nyhetssajter, lever på att lyfta fram sådant som är sensationellt, skrämmande och extremt får vi också en skev världsbild. Vi litar mer på sociala medier och influencers än vårt eget förnuft speciellt när det kommer till utseende, dieter och just nu experter och myndigheter.

Med risk för att låta flummig, men vi tittar för lite inåt och för mycket på andra. Och en bov i detta drama är tyvärr sociala medier. Sociala medier är byggt för att sälja och att samla in data om oss samtidigt som det påverkar oss i den riktning den med mest pengar vill. Skulle vi ta bort allt det där och verkligen ta reda på vad vi själva vill innerst inne, då tror jag att väldigt få till exempel skulle säga att en kropp som Kylie Jenners är vår högsta önskan. Även om det är så vi beter oss och så vi konsumerar.

Till de sociala mediernas fördel finns så klart också massor av saker, jag älskar dem som bekant och tycker det är jätteroligt att jobba med. Men jag måste vakta mig själv mer och mer för de äter långsamt upp mig om mitt liv.

Jag har inte som mål att sluta använda sociala medier men jag måste ändra mitt sätt att använda dem privat där jag har en intention med allt jag gör. Jag vill lära mig saker, bli inspirerad och glad. Jag vill sluta skrolla planlöst, och börja utnyttja det till min fördel.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.