Hoppa till huvudinnehållet

Vinterbad: ”Det är inne att vara ute”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Annica Buvik tog sitt andra vinterdopp någonsin och det blev en trevligare upplevelse än första gången.
Annica Buvik tog sitt andra vinterdopp någonsin och det blev en trevligare upplevelse än första gången. Foto: Ida Myrin

Framåt hösten brukar Skutberget eka relativt tomt på badgäster, men under 2020 fortsatte badandet året ut. Fler och fler hoppade på vinterbadtrenden och trots fruset vatten och kyliga vindar håller de fortfarande i.

– Jag är uppväxt med vinterbad och jag gör det för att bli pigg, säger den vana vinterbadaren Sophia Jiglind som har peppat vännen och kollegan Annica Buvik till att hoppa på isvakståget.

– Det här blir andra gången någonsin för mig. Jag måste vara smått galen som står här igen, säger Annica Buvik med ett skratt.

Fredagshumöret är på topp men trots en temperatur strax över nollan blåser det iskalla vindar framför Skutbergets motionscentral. Det rör dock inte de uppenbart taggade vännerna som vet att kylan i vattnet är betydligt mer påtaglig.

Social aktivitet

Sophia Jiglind berättar att hon i sin umgängeskrets har varit ensam om att vinterbada men att hon under den här vintern har märkt ett enormt ökat intresse hos andra.

Innan Sophia Jiglind och Annica Buvik kliver i vaken bestämmer de vem som ska gå först genom sten, sax, påse.
Innan Sophia Jiglind och Annica Buvik kliver i vaken bestämmer de vem som ska gå först genom sten, sax, påse. Foto: Ida Myrin

– Det är en av få aktiviteter man kan göra nu så det har blivit inne att vara ute. Det känns som att folk är uttråkade och då hittar de nya vägar att aktivera sig, säger hon.

– Här är man ute, man kan socialisera sig. Jag har sett flera ta ett dopp och sen fika tillsammans här bredvid, fyller Annica Buvik i.

Hennes första upplevelse av vinterbadandet var ingen succé men ändå är hon sugen på en revansch.

Intresset för vinterbad har ökat under den här vintern, troligtvis beroende på pandemin.
Intresset för vinterbad har ökat under den här vintern, troligtvis beroende på pandemin. Foto: Ida Myrin

– Jag gjorde alla nybörjarmisstag man kan göra. Jag slutade andas, till exempel. Men jag är nyfiken på grejer och kände att jag kunde tänka mig att testa igen.

"En hatkärlek"

När de fått av sig ytterkläderna och traskat fram till vattnet kör de sten, sax, påse för att bestämma vem som ska hoppa i först. Sophia Jiglind vinner.

– Det är en vånda innan man kommer i, en hatkärlek under tiden och sedan känner man sig jätteduktig efteråt, säger hon och tar några bestämda kliv ner för stegen.

Två nöjda vinterbadare kliver upp från februaridoppet.
Två nöjda vinterbadare kliver upp från februaridoppet. Foto: Ida Myrin

Det blir några sekunde i vattnet innan hon snabbt går upp för att vira in sig i en badrock. Annica Buvik repeterar samma steg och den här gången andas hon genom hela chocken.

– Nu har vi klarat av februaribadet! ropar Sophia Jiglind.

– Nästa gång blir i mars.

Artikeltaggar

Då & NuNyheterSkutbergetSophia Jiglind

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.