Hoppa till huvudinnehållet

Vision för fler bostäder i Norsbygden

Publicerad:
En del av området Norsbygden där en byggvision har tagits fram.
En del av området Norsbygden där en byggvision har tagits fram. Foto: Karlstads kommun

I Karlstads kommuns mindre orter skulle boenden med andra kvalitéer kunna erbjudas. Nu håller byggvisioner på att tas fram och turen har kommit till Norsbygden.

Syftet med byggvisionerna är att hitta attraktiva lägen där det kan byggas bostäder. År 2019 togs motsvarande vision fram för Väse. Nu är Byggvision Norsbygden ute för samråd till den 31 mars.

Norsbygden omfattar ett större område men byggvisionen inriktar sig i första hand på Vålberg och Edsvalla. Genom att bygga bostäder som det är brist på, exempelvis små lägenheter, skulle man kunna skapa en lokal flyttkedja.

Bebyggelsen i Vålberg är ganska utspridd i olika delar. Mycket av bebyggelsen speglar typhusbyggnader och de svenska kataloghusen kring mitten av 1900-talet och framåt. I bostadsområdet Älvenäs finns områden med namn som Vinkelboda, Grini, Önsta, Stalingrad och Gökhöjden.

Bygga på höjderna

I framtidsbilden för Vålberg är bebyggelsen tätare längs Långgatan än vad den är idag och det finns ett centrum som på något sätt synliggörs i gaturummet. Ny bebyggelse klättrar uppåt höjderna, med betoning längs Skruvstadvägen och upp mot skolan. Ny bebyggelse föreslås i första hand i lägen intill Långgatan och Skruvstadvägen, för att stärka de centrumfunktioner som finns, butiker och skola.

I visionen för Edsvalla ser man småhus i väster, i sluttningen intill befintliga villatomter föreslås fler tomter för småhus. "Tomter och hus får gärna vara anpassade till platsen, till terrängförhållanden och vegetation". I byggvisionen konstateras att det, om tätorterna växer, kommer att behövas attraktiva naturområden, parker och utemiljöer.

Under arbetet med att ta fram byggvisionen har det hållits dialogträffar med de boende i bygden. Här har det diskuterats hur det är att bo i bygden, framtida möjligheter, styrkor och svagheter. Förutom träffar och telefonintervjuer har ungdomar vid fritidsgården Sjösala varit delaktiga. Till de positiva sidorna lyfts bland annat skola, daglig service och samlingspunkter fram. Bygden och tätorterna upplevs som lugna och trygga. Däremot påtalades att det finns fastigheter som inte hålls i skick och allmänna ytor med dåligt underhåll vilket kan bidra till att man "skäms" för sitt område.

Målsättningen är att ta fram en vision per år och sedan återstår Molkom, Vallargärdet/Ulvsby, Skåre och Skattkärr.

Norsbygden

Ungefär 5 200 personer bor i Nor-Segerstad församling. Det motsvarar cirka 5,6 procent av kommunens befolkning

Av dessa bor cirka 2 800 i Vålbergs tätort, omkring 1 000 i Edsvalla tätort

Medelåldern i Vålberg respektive Edsvalla är 44,1 och 41,9 år. Rikssnittet är 41,2 år

Artikeltaggar

BoendemiljöBostadsmarknadEdsvallaFlerfamiljshusKarlstads kommunNyheterVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.