Hoppa till huvudinnehållet

Skogen fokus i konstprojekt

Publicerad:
Konstnären Janove Ekstedt är verksamhetsledare vid Konstfrämjandet Värmland. Han är även projektledare för konstprojektet Skogen mellan oss. Foto: Britta Staake

Skogen mellan oss är namnet på Konstfrämjandets projekt vars syfte är att stärka konstens roll utanför storstäderna.

– I projektet arbetar vi sida vid sida med bland annat konstnärer, lokala aktörer och föreningsliv, säger konstnären Janove Ekstedt, verksamhetsledare inom Konstfrämjandet Värmland.

I satsningen ingår sex av Konstfrämjandets distrikt i Mellansverige, från Gävleborg i öst till Värmland i väst.

– Konstfrämjandet är en organisation som är van att arbeta med landsbygden, vi ser vikten av att komma ut från storstadsområdena.

Nav och satelliter

Arrangemangen i Värmland är utspridda över länet. Brunsberg utanför Arvika fungerar som ett nav, ett centrum, med satelliter i Wikfors bruk i Långserud, Konstfrämjandet i Karlstad, Kolonin i Arvika och Alma Löv i Östra Ämtervik.

Planen var att aktiviteterna i Värmland skulle starta under februari men på grund av pandemin har premiären skjutits fram till 6 mars.

– Vi börjar i Konstfrämjandets lokaler i Karlstad där vi bland annat ska ha en fönsterutställning. Performancegruppen Otalt från Arvika kommer att medverka liksom sex andra från hela världen såsom Abir Boukhari från Syrien.

Bilden är tagen i skogsarkivet. "Träden ser gamla ut, det är en märklig skog, man blir förundrad", säger Janove Ekstedt.
Bilden är tagen i skogsarkivet. "Träden ser gamla ut, det är en märklig skog, man blir förundrad", säger Janove Ekstedt. Foto: Janove Ekstedt

Otalt arrangerar vandringar på temat återta skogen under rubriken Women walking talking grieving.

Från den 2 april visar Anneli Pihlgren traditionellt landskapsmåleri.

– Hon är intresserad av skogen. Skogen är inget nytt inom konsten men hon gör en fin skildring, säger Janove Ekstedt.

Skogsarkiv

I maj ställer Annika Eriksdotter ut minnen av ett kalhygge.

Längs riksväg 61 mellan Karlstad och Arvika fanns en gång en skogsforskningsstation i Brunsberg där man planterat ett skogsarkiv. Hit kommer tre konstnärer att bjudas in till ett konstläger. Brunsberg kommer att utgöra basen för konstprojektet med tematiska skogstorg med föreläsningar och utställningar.

– Här har man planterat toppar från gran och tall från hela Mellansverige. Tanken var att få snabbväxande träd, men varje träd har ju sin egen härkomst.

Under planeringen av Skogen mellan oss har Janove Ekstedt haft kontakt med Maria Vildhjärta som är starkt engagerad i skogen.

– Hon kallar området för Auschwitz och menar att de plågar skogen.

De allra flesta har sin egen relation till skogen men denna relation är långtifrån samma. Skogen är aktuell och politisk. Här samsas konflikter med drömmar, samtid och dåtid.

Vill inspirera

Arrangörerna hoppas att projektet ska inspirera civilsamhälle och beslutsfattare till diskussioner om kulturens strukturer på landsbygden. Genom temat vill man samtidigt lyfta frågor kring skogen som plats för allmän exploatering, produktion och rekreation till migration, historia, mystik och hem.

Janove Ekstedt menar att ämnet skog kan vara mer infekterat i Värmland än i exempelvis Gävleborgs län.

– Det är ett kulturellt arv, alla har någon relation tillbaka till någon släkting som jobbat i skogen. Vi är inte ute efter att skapa konflikter, säger Janove Ekstedt. Men vi märker när vi är ute att skogen kan vara en konfliktyta. Modernt skogsbruk, hållbart skogsbruk, ägande... Men vi vill fokusera på konsten.

Arrangörerna, däribland Janove Ekstedt vid Konstfrämjandet, hoppas att projektet ska inspirera civilsamhälle och beslutsfattare till diskussioner om kulturens strukturer på landsbygden.
Arrangörerna, däribland Janove Ekstedt vid Konstfrämjandet, hoppas att projektet ska inspirera civilsamhälle och beslutsfattare till diskussioner om kulturens strukturer på landsbygden. Foto: Britta Staake

En programpunkt i Brunsberg går under namnet Tvål, chips och alger med Ebbas alger. Andra medverkande i Brunserg är bland andra keramikern Per Erik "Perra" Aronsson, Therese Henner som väver och Maria Vildhjärta.

Ljudinstallation

På Alma Löv ska det visas konst i ett militärtält och här kan det eventuellt bli visning av Andreas Benins installationer kring skogen. Det planeras även för en ljudinstallation som Simon Lerin och hans sambo Bettina Hystad gjort.

– Det är en elektrisk flora, de har spelat in ljud från urskog, bränd skog och kalhygge.

I dagarna startar även en digital bokcirkel kring Gunnar Wetterbergs bok Träd.

Artikeltaggar

ArvikaDå & NuJanove EkstedtKarlstads kommunKonstfrämjandetLångserudNyheterÖstra Ämtervik

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.