Hoppa till huvudinnehållet

Rally-Tina utbildar hemtjänstpersonal

Publicerad:
Susanne Granfors, larm och service, Sebastian Cisterna, hemtjänst natt, tillsammans med vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M) och Tina Thörner.
Susanne Granfors, larm och service, Sebastian Cisterna, hemtjänst natt, tillsammans med vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M) och Tina Thörner. Foto: Britta Staake

Karlstads kommuns hemtjänstpersonal kör mest bil i kommunen. Nu ska de utbildas i klimatsmart och säker körning. Instruktör för "lektionerna" är rallystjärnan Tina Thörner.

Karlstads kommun är först i världen med att utbilda hemtjänstpersonalen i eco-driving och vård- och omsorgsnämnden har beslutat att satsa cirka en miljon kronor på projektet.

– Detta är en svensk innovation där teknik kombineras med mätningar över hur smart du kör, säger Tina Thörner.

Smart körning

Tina Törner är i dag är projektledare för den globala satsningen på trafiksäkerhet och eco-driving, Fia Smart Driving Challange. Projektet stöds av Fia, Internationella bilsportsförbundet, och FN.

Appen som ska användas finns inte än, den ska utvecklas och anpassas till hemtjänsten och kommer att mäta körbeteende när det kommer till trafiksäkerhet, fokus och klimatsmart körning. Sedan får föraren tips och råd i appen. Informationen som appen kommer att använda sig av finns redan och används i en annan app, Fia smart driving challenge.

Planen är att komma igång till hösten, men pandemin kan påverka. Omkring 450 anställda väntas delta i utbildningen. Satsningen är uppdelad i fyra kvartal där steg ett blir föreläsning och bilkörning på gamla flygfältet.

Susanne Granfors, larm och service, tycker att satsningen ska bli kul. Här tillsammans med utbildaren Tina Thörner.
Susanne Granfors, larm och service, tycker att satsningen ska bli kul. Här tillsammans med utbildaren Tina Thörner. Foto: Britta Staake

– På flygfältet kommer de att få testa med egna fordon, säger Tina Thörner.

Tävling

I konceptet ingår även ett tävlingsmoment där man samlar poäng i appen. Den som kör tryggast och mest klimatsmart får mest poäng.

– Målet är att personalen ska köra säkrare och känna sig säkrare, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M).

Susanne Granfors, larm och service, ser fram emot utbildningen.

– Vi är jättestolta över att få vara med. Bilen är ett viktigt arbetsredskap för oss och vi har haft körkort olika lång tid.

Sebastian Cisterna som jobbar natt inom hemtjänsten håller med.

– Vi kör bil hela tiden, över hela Karlstad, så det här ska bli spännande.

Tina Thörner berättar att hon håller på att förhandla med ett företag i Finland om att även kunna få halk- och viltvarning i appen.

Artikeltaggar

BilHemtjänstKarlstads kommunKlimatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.