Hoppa till huvudinnehållet

Små detaljer i en stor värld

Publicerad:
Dan Nilsson och Eva Akre ställer ut sina globala möten på Galleri Värmland.
Dan Nilsson och Eva Akre ställer ut sina globala möten på Galleri Värmland. Foto: Ida Myrin

Under Dan Nilsson och Eva Akres 26 år som skaparduo har det blivit många resor, upplevelser – och möten som etsat sig fast i minnet. I deras pågående utställning på Galleri Värmland har de plockat guldkorn från sina favoritstunder och satt ihop det i en stilren presentation.

– I alla projekt vi har gjort har vi hamnat i vissa situationer som har påverkat oss mycket personligen, säger Dan Nilsson, en av två fotografer bakom utställningen som fått namnet Globala möten.

Tillsammans med Eva Akre visar han nu upp en annan sida av de projektresor som tidigare resulterat i dokumentärfilmer och stora utställningar. Resor som har varit del av stora visioner och tydliga mål, men som också har väckt många andra känslor och historier som inte fått utrymme – förrän nu.

Viktiga historier

På Galleri Värmlands väggar sitter fotografier av människor och platser. Glada och melankoliska uttryck och grafiska arkitekturformer från all världens platser, bland annat New York, Dehli och Svalbard.

– Bakom varje bild finns en viktig berättelse, förklarar Dan Nilsson.

Men för den som inte känner till historierna ges i stället plats för egen tolkning.

– Alla upplever olika saker, många besökare har redan berättat om deras upplevelser i bilderna, säger Eva Akre.

Lärare i grunden

Första gången de stötte på varandra var 1994, när ett nytt mediaprogram skulle sättas ihop på Sundstagymnasiet. Båda var yrkesverksamma mediaarbetare sedan innan och i ett lärarteam skulle de hjälpas åt att föra kompetens framåt i tiden. Det första projektet de drev tillsammans, bara de två, blev när särskoleeleverna skulle undervisas i media och en helt ny studio byggdes då upp från grunden.

Utställningen består av fotografier från duons olika resor genom åren.
Utställningen består av fotografier från duons olika resor genom åren. Foto: Ida Myrin

– Då skulle vi bland annat undervisa i film och för att kunna göra det bra ville vi lära oss mer själva. Och hur lär man sig bäst? Jo, genom att producera, säger Dan Nilsson.

Efter ett projekt med gymnasieeleverna, som handlade om att designa en bok om den tibetanska munken Pema Dorjee, föddes den första dokumentäridén. De följde Pema och skildrade hans liv och deras sinne för berättande gick hem hos tittarna. Snart därefter blev de tillfrågade att dokumentärfilma konstnären och jazzmusikern Jörgen Zetterquist och det blev det riktiga startskottet för flera intensiva år av filmskapande.

Jorden runt

Dejebosatta maoripinsessan Erena Rhöse, Packmopedsturnéns tioårsjubileum och konstnären Gerd Göran gestaltades i duons kommande filmer innan de, under 2007, bestämde sig för att testa något nytt.

– Vi ville inte att skapandet skulle bli manér och ske per automatik, säger Dan Nilsson.

Med hans fotografbakgrund och Eva Akres grafiska kunskaper i baktanken började de spåna på idéer.

– Jag hade länge sagt att jag ville åka jorden runt, som ett jobb, berättar Eva Akre.

Och så blev det. För att fånga världens sju nya underverk gav de sig iväg på en 31 dagars lång resa som tog dem runt de olika världsdelarna.

Utsällningen hänger kvar på Galleri Värmland fram till 13 februari.
Utsällningen hänger kvar på Galleri Värmland fram till 13 februari. Foto: Ida Myrin

– Det var inte bara byggnaderna vi ville fånga, utan också människorna och livet runtomkring.

– Vi ville inte ha någon guide med oss, vi ville själva ta in platserna och allt som kom emot oss.

Personligt

Under senare år har samarbetet fortsatt i ytterligare dokumentärfilmen Pionjärerna, utställningarna Custom arts, Islandsmagi och nu den aktuella utställningen som hänger kvar till den 13 februari.

På ena sidan av lokalen, Dan Nilssons sida, får man återuppleva det han själv upplevt under de senaste 26 åren. På Eva Akres sida visar hon både prov på sin fotografförmåga och innovativa konstnärsådra, med blästrade glasporträtt och en vepa av tyg föreställande de pastelliknande isbergen på Island.

– Allt som syns på bilderna är saker som blivit viktiga för oss. Sedan får betraktaren känna in något helt eget, säger Dan Nilsson.

Artikeltaggar

Dan NilssonEva AkreJörgen Zetterquist Nöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.