För en gemensam välfärd

Ledare
PUBLICERAD:
"Som Karlstadsbo är det med en klump i magen man tänker på alla restauranger, butiker, industrier, hotell och alla enskilda näringsidkare som går på knäna", skriver Arman Teimouri.
Foto: Lisa Olaison
Ett år senare och att slå dövörat till hur samhället fungerar är en paradgren när det gäller vänsterflankens syn på företagande. Att lyssna på företrädare för vänsterdelen av svensk politik är som att gå in i ett parallelluniversum.

För jag blir förvånad (och förbannad) – för hur svårt ska det vara att förstå att en välfärd i världsklass är starkt kopplat till att fler går från bidrag till jobb. Ju fler som kommer i arbete, desto mer intäkter till vår gemensamma välfärd.

Coronapandemin har varit och är fortfarande ett stålbad för många svenska företag. Att Liberalerna har piskat regeringen framför sig för att skapa rätt förutsättningar att ställa om och framför allt övervintra en historisk kris handlar om att rädda svenska företag och framför allt svenska jobb. Så enkelt är det.

Vänsterflankens företrädare pratar återigen om att företagare måste bunkra upp för framtida kriser. De pratar om att företagare måste betala tillbaka det stöd de har fått. Låt mig påminna dessa företrädare att det är företagen som skapar förutsättningar för vårt samhälle att gå runt. Vänsterflankens företrädare borde stiga tillbaka från sitt parallelluniversum och träffa företagare så att de förstår den verklighet de lever i.

Som Karlstadbo är det med en klump i magen man tänker på alla restauranger, butiker, industrier, hotell och alla enskilda näringsidkare som går på knäna. Många ser sina livsverk sakta men säkert tina bort. Samtidigt är det fler och fler som går in i arbetslöshet. Många har tappat hoppet och framtidstron. Ungefär en halv miljon svenskar är arbetslösa. Många värmlänningar är i ett utanförskap och ju längre krisen löper desto större utanförskap. Värst drabbas våra unga och utrikes födda.

Politiken har ett stort ansvar. Den måste vara handlingskraftig under en lång tid framöver. Även om det finns ljusglimtar när fler och fler blir vaccinerade lär det dröja länge innan ordningen är återställd. Tills dess måste vi se till att stötta varandra och förstå att alla beståndsdelar i samhället har sin viktiga funktion.

Jag har sagt det förut och det tål att sägas igen. I grund och botten handlar detta om en ideologisk skiljelinje i synen på rättvisa. Där den svenska vänstern vill utjämna inkomster måste vi istället ge alla möjligheter. Så ökar vi människors trygghet och frihet. Så stärker vi vår gemensamma välfärd.

Karlstad måste ha ett fortsatt starkt och livskraftigt näringsliv. Det möjliggör att vår stad och kommun kan växa, skapa möjligheter och ge chanser till nya och gamla livsdrömmar. Det gör att fler vill flytta till vår kommun och att fler vill besöka vår kommun.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.