Hoppa till huvudinnehållet

Andi Shamon: "Jag vill berätta sanningen"

Publicerad:
Andi Shamon, chefredaktör för Karlstads studenttidning, brinner för globala frågor om mänskliga rättigheter.
Andi Shamon, chefredaktör för Karlstads studenttidning, brinner för globala frågor om mänskliga rättigheter. Foto: Ida Myrin

För lite mer än ett halvår sedan tog Andi Shamon över som chefredaktör för Karlstads studenttidning – mitt under rådande pandemi. Utan studenter och aktivitet på universitetet har arbetet inte varit helt lätt att genomföra, men engagemanget lever kvar tack vare ett stort intresse för samhällsfrågor och humanitärt arbete.

Intresset för journalistik har funnits länge så när Andi Shamon fick frågan om han ville hoppa på tjänsten som chefredaktör tackade han ja.

– Jag hade fem minuter på mig att bestämma mig, så jag sa ja direkt. Jag visste att det skulle bli kul, säger han.

Vill upplysa

Han läser just nu sitt sista år på Karlstad universitets program Politices kandidat och chefredaktörskapet tar upp 20 procent av hans tid.

Vad är det med journalistik som intresserar dig?

– Jag tror att det beror på att jag vill berätta sanningen och att upplysa.

Andi Shamons roll är framför allt att leda tidningen och hitta nyheter som på något sätt rör studenterna i Karlstad. Det är ungefär tio studenter som hjälper honom med att skriva artiklar, men han agerar också ofta reporter själv.

– Det är jättekul. Jag har lärt mig en massa nya saker och träffat nya människor. Eller, ja... jag har haft kontakt med många nya människor, säger han med ett skratt.

På grund av distansstudier har tidningsverkstad nämligen inte kunnat rulla på helt som vanligt.

– Det har varit svårt att engagera studenter och vi har fått ställa om mer till digitalt. Tidningen har varit onödig att trycka när ingen är här.

Ambassadör

Innan flytten gick till Karlstad bodde Andi Shamon i Stockholm och han hade börjat bli trött på stressen.

– Därför tycker jag att Karlstad är perfekt. Det är inte jättestort – men det är tillräckligt. Alla går sin egen väg här i stället för att stressa.

Efter examen på KAU planerar han att söka en magisterutbildning i Uppsala.

– Jag vill jättegärna jobba med humanitärt bistånd, globala frågor och mänskliga rättigheter. Exakt vad det kommer bli vet jag inte, men jag hamnar där jag hamnar.

Viljan att hjälpa andra berättar han kommer från egna upplevelser.

– När jag kom till Sverige 2002 fick jag och min familj stödet vi behövde. Nu vill jag ge tillbaka, för det är tufft för många.

Det arbetet har han påbörjat redan nu, för i år är han en av 25 ambassadörer för Svenska FN-förbundet. Under ett års tid ska han föreläsa, engagera och utbilda, bland annat elever i gymnasiet och högstadiet, om de globala målen.

– Vi ska uppnå dem 2030 och då måste vi börja göra något nu, vi måste jobba hårt – och det är viktigt.

– Det handlar om de ungas framtid och om vilken värld de ska leva i sen. Det är de som påverkas av alla beslut som vi tar nu.

Andi Shamon

Ålder: 23, snart 24

Bor: Kronoparken

Familj: Mamma, pappa, storasyster och lillebror

Fritid: "Jag engagerar mig i globala frågor, och tittar på serier."

Gör: Chefredaktör för Karlstads studenttidning

Artikeltaggar

Agenda 2030FNIntervjunKarlstadKarlstads universitetMänskliga rättigheterMänskligt

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.