Hoppa till huvudinnehållet

Lövskogen längs Ölman blir naturreservat

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Ölmans lövskogsraviner blir det femte, och största, kommunala naturreservatet.
Ölmans lövskogsraviner blir det femte, och största, kommunala naturreservatet. Foto: Karlstads kommun

Lövskogar med mycket höga naturvärden längs Ölman ska skyddas för framtiden. Därför bildar Karlstads kommun ett nytt naturreservat.

Beslutet, som tagits av kommunfullmäktige, innebär att Ölmans lövskogsraviner blir det femte, och största, kommunala naturreservatet. Ölman ligger norr om Väse och naturreservatet omfattar totalt nästan 150 hektar skog utmed vattendraget Ölman samt dess tillflöden Nygårdsbäcken och Västgötbäcken.

Skyddas för framtiden

– Vi vill värna om den biologiska mångfalden och här har vi ett område med höga naturvärden och relativt ovanlig gråalskog. Genom att bilda ett reservat här kan vi bevara ekosystemet och skydda området för all framtid, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, i ett pressmeddelande.

I området finns lövskog med tät skog av varierande grovlek, många högstubbar och död ved. Många delar har klassats som nyckelbiotoper. Flera arter behöver denna miljö, bland andra den mindre hackspetten. Karlstads kommun har en av landets tätaste förekomster av mindre hackspett vilka är beroende av stora områden av lövskog och död ved. Arten är en av kommunens elva olika ansvarsarter, en art som är relativt ovanlig i landet. Kommunen har olika projekt igång för att öka kunskapen om och förbättra för sina ansvarsarter.

Ett 30-tal privata markägare har skrivit avtal med kommunen viket möjliggjort bildandet av reservatet.

Reservatet är till stor del svårframkomligt för människor och kommer vara så även i framtiden. Men det finns en vandringsled genom ravinerna fram till Nygårdskällan. Informationstavlor om reservatet kommer att sättas upp på några platser och vid Lövstadfors ska en kortare stig och en rastplats att ställas i ordning.

Det pågår också arbete med ytterligare tre kommunala naturreservat, Bergviks udde, Bålberget i Älvenäs och Björketorp väster om Molkom.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNaturreservatNyheterSkog

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.