Gängkriminaliteten måste stävjas

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gängkriminaliteten tilltagit i våra så kallade utanförskapsområden, skriver Per Scheutz.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverige har blivit ett invandrarland. Under en dryg tioårsperiod har Sveriges befolkning ökat med en miljon personer, mestadels på grund av en massiv invandring från konfliktområden som Syrien och Afghanistan och olika oroshärdar i Afrika.

Till följd av den hittills misslyckade integrationen och en ökande segregation har den sociala oron och gängkriminaliteten tilltagit i våra så kallade utanförskapsområden. Här är det oerhört viktigt att arbeta förebyggande med nära samverkan mellan skola, socialtjänst och polis för att kunna förekomma utveckling av kriminella beteenden hos unga människor i dessa utanförskapsområden. Samhället har tillskapat så kallade sociala insatsgrupper under ledning av socialtjänsten men som samarbetar nära med skola och polis men också med vårdnadshavarens medverkan. Framgång för unga i skolan förutsätter i första hand goda kontakter mellan hem och skola och bygger på förutsättningen att föräldrar vill aktivt medverka i detta samarbete. Sociala insatsgrupper finns nu etablerade i de flesta av landets utanförskapsområden. Karlstad har till för drygt ett år sedan varit lyckligt förskonat från dessa problem i någon större utsträckning men har nu drabbats av motsvarande bekymmer på Kronoparken och Våxnäs. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har nu etablerat sociala insatsgrupper med erfarna socialsekreterare som verkar tillsammans med skolan och polisen i Karlstad. De arbetar utöver förvaltningens ordinarie duktiga fältassistenter för att fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Tyvärr är det så etablerat kriminella försöker locka in 14-15-16 åringar i kriminalitet. Det gäller som bekant att stämma i bäcken.

Dagens rättssystem har inte hängt med i samhällsutvecklingen. Det gäller inte minst påföljder enligt Brottsbalken. Brottsligheten i Sverige har förändrats i en takt där lagstiftningen inte hängt med. Fokus måste skifta från vad som är bäst för gärningsmannen och i stället utgå ifrån att skydda medborgarna, skriver polisen Fredrik Marklund i Expressen 21 november. Antalet sprängdåd och skjutningar ökar hela tiden och risken för att utomstående skadas är vid varje tillfälle närvarande. Sverige utmärker sig härvidlag i ett europeiskt perspektiv. Åren 2011 – 2020 drabbades minst 46 utomstående i 36 grova våldsbrott och av dessa var åtta under 15 år. Det krävs ett omfattande åtgärdsprogram för att komma tillrätta med denna utveckling. Det är ytterst angeläget att vi får en påföljdslagstiftning som stämmer någorlunda överens med det allmänna rättsmedvetandet. I en nyligen genomförd Novusundersökning för SVT tycker 83 procent att det är ett bra förslag att utländska brottslingar ska utvisas. Avskaffad ungdomsrabatt för grova brott tycker 71 procent är ett bra förslag. Dubbel strafftid för brott kopplad till gängbrottslighet gillar 64 procent. Indragna försörjningsstöd för föräldrar till gängkriminella ungdomar om de inte samtycker med myndigheterna tycker 70 procent är bra. Anonyma vittnen tycker 77 procent är bra.

Dagens rättssystem är inte anpassade och utformade för utvecklingen i vårt samhälle. Så vad väntar den allmänt senfärdiga rödgröna regeringen på? Det är hög tid att gå från sounds to things, från snack till verkstad.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.