En del fastnar ju i skallen, faktiskt

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Uppslag kommer och går, idéer dyker upp och faller bort. Något fastnar dock hos denne krönikör, annars skulle ju inget bli skrivet. Dagens krönika innehåller fyra exempel på sånt som på sistone stannat kvar i min skalle och som redan avsatt spår i annat skrivande.

Degerfors IF, åter i fotbollsallsvenskan. Arenan Stora Valla måste nu rustas upp, minst 2 000 läktarplatser är ett av kraven. Inte rimligt att den tappra lilla kommunen ska behöva dra hela detta tunga lass. Den regionala nivån måste hjälpa till med denna regionala angelägenhet.

Hmm, vem är landshövding i Örebro län? Jo, före detta KD-politikern Maria Larsson. Hon var ju parhäst med Göran Hägglund, partiledaren, under många år i partistyrelsen. Och varifrån kommer denne Hägglund? Jo – från Degerfors. Se snarast till att detta gamla tandempar får återförenas på Stora Valla, DIF, det kan löna sig!

Bra SVT-början på februari. Svenska tevetittare kan den 1 februari börja ta del av en godbit som norrmännen i slutet av 2020 blev bjudna på. Det handlar om serien Atlantic Crossing, som har sitt fokus på det norska kungahuset under andra världskriget.

Med bravur spelar Sofia Helin den svenskfödda kronprinsessan Märtha (Bernadotte). Hon blir under sin exil i Washington – medan kronprins Olav är i London – en alldeles särskild favorit hos USA-presidenten Franklin Roosevelt. De gör många bilturer.

Sammantaget: en njutbar serie, som jag följde på NRK före årsskiftet och som jag gärna skulle vilja ha osedd när SVT nu visar den. Och ännu en gång påminns man om varför det norska kungahuset är så mycket folkkärare än det svenska.

Hon urholkar nog stenen. För tiotalet år sedan var Fia Ewald en KT-krönikör som stack ut. Denna mångbegåvade kvinna, som bor i Karlstad, är idag en av Sveriges främsta experter inom området informationssäkerhet.

Hon har ringat in ett problem som hon återkommande lyfter fram, senast på en helsida i Expressen. Problemet har tre bokstäver: SKR som tidigare hette SKL. Sveriges Kommuner och Regioner är på papperet en förening, som alla landets kommuner och regioner är medlemmar i. Att man just är en förening betyder att SKR – trots sin betydande roll i offentligheten och dess myndighetskaraktär – inte alls behöver bry sig om offentlighetsprincipen.

Orimligt med denna slutenhet, anser envetna Ewald, som har fått ett allt större gensvar i sin kamp. Kanske någon pigg värmländsk medlemskommun gör en framstöt till central nivå och kräver en rimligare ordning? Ja, varför inte Karlstads kommun, vars ordförande i fullmäktige ju även är styrelseordförande i SKR…?

Man får ge sig till tåls. Av våra gamla landshövdingar gillar jag särskilt Ivar Vennerström, Värmlands landshövding under andra världskriget. Han stupade bokstavligen på sin post 1945. Bland det sista han gjorde var att i praktverket ”Värmland, ett storslaget och egenartat landskap” skriva en översiktsartikel om det nyss passerade kriget. Där nämner han NÅGOT som fick mig att omgående kontakta Värmlandsarkiv. Jodå, där finns de drygt 75 år gamla dokumenten som hör till saken landshövdingen berörde – och hemligstämpeln är numera hävd!

Men den eländiga pandemin är ju TYVÄRR inte hävd. Så Arkivcentrums sköna och rymliga forskarsal med högt i tak är lika igenbommad för mig som för alla andra.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.