Hoppa till huvudinnehållet

"Det här skåpet gör att folk kan hjälpa till"

Publicerad:
Carina Haak, diakon Norrstrandskyrkan, ansvarar för torrvaruskåpet.
Carina Haak, diakon Norrstrandskyrkan, ansvarar för torrvaruskåpet. Foto: Privat

Hos Norrstrandskyrkan står nu ett så kallat torrvaruskåp. I skåpet kan vem som helst lämna torrvaror som sedan kan gå vidare till de som behöver det.

– Det märks att många, i och med pandemin, har det tufft, säger Carina Haak, diakon Norrstrandskyrkan.

Hon berättar att hon dagligen jobbar med människor som har det svårt med ekonomin och att många söker sig till kyrkan när de inte har råd med mat.

– Vi delar ut matkassar och hjälper till att söka fonder också.

Matkassarna som delas ut nu är fler än någonsin och hon tror att pandemin har bidragit till ökningen.

– Många ersättningar har dragit ut på tiden och nu drabbas folk som inte har drabbats innan.

Alla kan bidra

Carina Haak har märkt att många av de som kan hjälpa till gärna vill göra det och att torrvaruskåpet blir ett sätt att bidra.

– Köper man pasta, två för en till exempel, kan man komma till oss och ställa in den extra i skåpet – och så är man med och hjälper till, säger hon.

– Då kan människor som inte har råd att köpa mat, kanske för att det är veckan innan ersättning från a-kassan eller varifrån det nu kan vara, ändå få mat i magen.

Kan vem som helst lämna och hämta?

– Vem som helst kan lämna och sedan delar plockar jag ihop lämpliga kassar till de som kommer, anpassade efter hur många de är i familjen och så.

Vad tar ni emot?

– Konserver, torrvaror, toalettpappet, hygienprodukter. Ris, pasta, och så vidare.

Att sia om framtiden är svårt, men Carina Haak ser en risk för att långtidssjuka i covid-19 kan få det svårt att klara sig ekonomiskt och att det ökade trycket de har på till exempel matkassarna kan fortsätta.

– Vi har inte riktigt sett effekterna av långtidssjukskrivna på grund av covid än, men jag hoppas verkligen att myndigheterna öppnar upp för att människor ska kunna vara långtidssjukskrivna. Att de får bli trodda och återhämta sig i den takt de behöver.

Artikeltaggar

Carina HaakKarlstadMänskligtNorrstrandskyrkanVälgörenhet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.