Massvaccination är lösningen

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Räddningen i mörkret är att vaccinera människor över hela jorden – men vad händer nu när människor vägrar vaccinera sig? skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Johan Nilsson/TT

Idag är det lite mer än ett år sen Folkhälsomyndigheten för första gången rapporterade om det okända coronaviruset.

Ett virus som har satt skräck i vårt samhälle och som hittills har dödat mer än en miljon människor globalt. Räddningen i mörkret är att vaccinera människor över hela jorden – men vad händer nu när människor vägrar vaccinera sig?

Coronapandemin har hittills ”bara” i Sverige orsakat över 10 000 dödsfall. Enligt experterna pekar alla kurvor åt fel håll och det är att anta att antalet dödsfall kommer att öka drastiskt. Äldre och personer i riskgrupp lever särskilt farligt, men även de yngre. Det är en pandemi som slår mot hela samhället, individer som strukturer. Man förlorar inte bara nära och kära, utan också sina livsverk och arbeten.

Lösningen på denna pandemi är entydig. Massvaccination för att stoppa viruset fortsatta existens och spridning. En lösning som för mänskligheten borde komma naturligt, men det verkar inte så denna gång. Vi kan nästan dagligen läsa rapporter om hur vaccinationsmotståndet och antalet skeptiker ökar. Så sent som förra veckan rapporterade lokalmedia i Värmland, att en av fem vårdpersonal inom Karlstad kommun väljer att tacka nej till vaccinering. Detta trotts att de i sin yrkesroll arbetar närmast den grupp som har störst risk att dö vid smitta.

Men det är inte bara bland vårdpersonalen i Karlstad som skepticism finns. Även ute i samhället, hos unga som gamla. Det är inte heller enbart Coronavaccinet som varit uppe för diskussion, utan även en rad andra vacciner, så som barnvacciner och HPV-vaccinet (mot livmoderhalscancer). Det är diskussioner som pågått under en längre tid, trotts att det inte finns någon forskning som säger att just dessa vacciner är farliga. Snarare tvärtom. Tyckande, tänkande och konspirationer sätter stopp för bland det mest ”naturliga” skyddet vi har i vårt samhälle.

Det är därför jag blev så ledsen i förra veckan, när vi kunde läsa ut att så pass många av Karlstad kommuns vårdpersonal aktivt valt att tacka nej. Ett fenomen som fler kommuner och regioner vittnar om. Det ska sägas att vissa har legitima orsaker att tacka nej, exempelvis vid graviditet, men det är osannolikt att alla 300 personer skulle vara just det. Nej, hur ska vi som samhälle kunna skydda våra äldre och sköra om inte ens deras egen skyddslinje är villiga att ta det ultimata skyddet?

Min frihet kontra andras frihet hamnar i konflikt i just vaccinationsfrågan. Frihet där den vårdanställda kan välja och det utan att ta hänsyn till andra och då framförallt mot sina vårdtagare. Deras frihet avgör andras öde och det är mycket olyckligt. Detsamma gäller alla de medborgare som väljer bort både coronavaccinet och andra vacciner. Vacciner som både ska skydda en själv och sina medmänniskor. Lösningen måste vara att motverka allt skepticismen och konspirationerna med fakta och evidens. Påminna denna grupp om tidigare sjukdomar vi lyckats utrota med hjälp av just vaccin. Jag tror nämligen att med goda kunskaper så kommer insikter i vad som är rätt och riktigt och vad som är fel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.