Hoppa till huvudinnehållet

En ärlig lärares memoarer

Publicerad:
I boken Ärligt talat av en lärare tar Micael Hellberg upp reformer och idéer han stött på under sina 20 år som lärare.
I boken Ärligt talat av en lärare tar Micael Hellberg upp reformer och idéer han stött på under sina 20 år som lärare. Foto: Britta Staake

En blandning av debattbok och en lärares ärliga memoarer.

Så kan Micael Hellbergs bok Ärligt talat av en lärare beskrivas.

– Det blir en del chockerande sanningar om svensk skola, säger författaren.

Micael Hellberg arbetar som lärare i Hammarö kommun men han betonar att boken inte handlar om hans egen eller någon annan speciell skola utan om själva skolsystemet.

– Jag älskar mitt arbete och trivs jättebra.

I våras berättade Karlstads-Tidningen om Micael Hellberg och hans klass som gjort en musikvideo, Fredag igen – en sång som de sjungit varje fredag under ett par års tid. Men i Värmland är han kanske mest känd för musiken till Färjestad BK:s låtar På den sköld du klär, Vargatjut och Här håller alla på FBK. Han är också skapare av trädgårdsspelet Riddarspelet, en blandning mellan boule och kubb.

Idén till boken dök upp när Micael Hellberg satt och skojade med en kollega.

– Vi pratade om skolan och att man borde skriva något, som Solsidan, något varmt men allvarligt på ett snällt sätt. Humor med djup botten.

Satt på café

Micael Hellberg började göra anteckningar i sin telefon och materialet växte.

 Boken är allvarlig men också lite rolig. Arg och snäll, säger Micael Hellberg.
Boken är allvarlig men också lite rolig. Arg och snäll, säger Micael Hellberg. Foto: Britta Staake

– Jag satte mig på ett café och började skissa på en bok med kapitel. När jag skrivit klart skickade jag manus till olika förlag och fick napp hos Lava Förlag. Boken kom ut som tryckt bok i mitten av december och finns nu även som ljudbok.

Ärligt talat av en lärare tar upp reformer och idéer som Micael Hellberg stött på under sina 20 år som lärare. Han tar upp ämnen som "Varför blev det så här?", och att lärarna inte förstod varför.

Klassrum utan väggar

– Jag ville ha exempel där forskarna redan satt sin dom, det skulle inte vara mina egna idéer. Det handlar bland annat om elever som har det lite svårare och varför skolan är så lättlurad.

Som exempel tar Micael Hellberg upp klassrummen utan väggar som han sett vid studiebesök.

– Ibland fanns det glas, ibland inte ens det. Självklart satt eleverna och spanade på allt annat. I dessa klassrum har eleverna verkligen farit illa, intryck, intryck, intryck... En del lärare satte upp teckningar för skydda mot intrycken, de ville inte heller ha dessa klassrum. Jag har sett att de haft två klassrum i ett, hur kan man få någon att betala och bygga detta?

I bokens andra del tar han upp olika teorier och gör kopplingar till de stora kontorslandskapen. Han berättar om vänner som fått använda hörlurar för att klara miljön och hur illa är då inte detta för tioåringar?

– Boken är allvarlig men också lite rolig. Arg och snäll. Jag ville inte ha ett för högtravande språk, det är ju ingen forskningsrapport, även om den är grundad på forskning. Det är mer enkla grejer som alla kan relatera till, boken vänder sig till dem utanför skolans värld.

"Skräckskolan"

Micael Hellberg berättar hur hans fru ropade på honom medan han satt och skrev boken.

– Det var ett tv-inslag där en kvinna varnade för skräckskolan, precis detsamma som jag skrev om just då. Jag fick kontakt med henne och hon finns med i boken.

Några planer på en uppföljare finns inte i dagsläget.

– Nu blir det musik med skolinriktning.

Artikeltaggar

Färjestad BKFörfattareHammarö kommunKarlstads kommunLärareNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.