Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av suicidlarm men färre trafikolyckor

Publicerad:
Räddningstjänsten Karlstadsregionen gjorde 1 613 insatser förra året.
Räddningstjänsten Karlstadsregionen gjorde 1 613 insatser förra året. Foto: Fredrik Karlsson

Räddningstjänsten Karlstadsregionen gjorde 1 613 insatser förra året. Det som sticker ut i statistiken är en 50-procentig ökning av antalet suicidlarm medan antalet larm om trafikolyckor minskade med 25 procent.

Antalet insatser under 2020 motsvarar en minskning med 2,5 procent jämfört med 2019. Trafikolyckorna minskade från 306 till 237 viket räddningstjänsten tror beror på ett minskat resande till följd av coronapandemin.

När det gäller den stora ökningen av suicidlarm, 36 larm 2018, 51 larm 2019 och 74 larm 2020, finns det ingen rikstäckande statistik över hur det ser ut i landet som helhet.

Vill göra nytta

– Det är svårt att säga eftersom dessa larm inte tillhör räddningstjänstens normala uppgifter. Det är något vi gör när vi kan hitta något sätt att göra nytta i dessa sammanhang, säger Anders Markus, chef för räddningstjänstavdelningen.

Anders Markus är chef för räddningstjänstavdelningen vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Anders Markus är chef för räddningstjänstavdelningen vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Britta Staake

Han säger att flera räddningstjänster gör likadant men eftersom det inte tillhör de ordinarie uppdragen varierar inrapporteringen. Ökningen behöver inte betyda att antalet suicidfall ökat men att fler fall uppmärksammas.

Antalet larm gällande brand i byggnad är lika många 2020 som 2019, 196 larm. År 2018 var det 178.

– En förklaring kan vara att Karlstad växer, vi blir fler och det byggs fler bostäder.

När det gäller brand i skog och mark gjordes 70 insatser förra året. Motsvarande antal för 2019 var 74. Dessa siffror kan jämföras med 2018 då antalet larm var 142.

– Då hade vi den varma sommaren. Det avspeglar sig även när det gäller antalet larm om drunkningstillbud. Det var 19 larm 2018, nio förra året.

Bland de särskilda insatser som Räddningstjänsten Karlstadsregionen gjorde förra året kan nämnas branden i båthuslängan i Slottsbron, brand i olika byggnader på HVB-hemmets gård i Hällekil, Deje, samt brand i ladugård i Nyed, Molkom.

Artikeltaggar

BränderHammarö kommunKarlstads kommunLarmNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.