Önskar vaccin mot Trump

Krönikor
PUBLICERAD:
"Jag är så trött på Trump och att skriva om honom. Jag ger honom mer utrymme än han förtjänar. Han ger sig själv tillräckligt mycket utrymme", skriver Tim Sterner.
Foto: Jacquelyn Martin

Det känns befriande att ha lämnat det förpestade året 2020 bakom sig. Men vi befinner oss fortfarande i dess skitiga kölvatten.

Jag undrar hur man kommer se tillbaka på 2021 i januari 2022. Förhoppningsvis med mindre avsmak. För egen del känns det lite ödesmättat. Jag har ända sedan barndomen av oförklarliga skäl blivit förföljd av siffran 21. Den dyker upp överallt. Jag hoppas att det är ett positivt tecken och att 2021 blir ett bra år, när vi väl lyckats mildra biverkningarna av fjolåret.

Det har inte börjat så bra dock. Min fru har nyligen förlorat en släkting till följd av Covid-19, alldeles för tidigt. Det kom som en chock och lade ett mörkt filter över vardagen. Det är obehagligt när det händer så pass nära. Det går inte att blunda för det när det händer mitt framför ögonen.

Lika svårt är det att blunda för den vansinniga attacken mot amerikansk demokrati som skedde den 6 januari när Trumps indoktrinerade mobb stormade kongressen. När han meddelade att han skulle ställa upp i valet från början så skrattade jag mest åt det, men det skrattet har förvandlats till en klump i halsen.

Han är livsfarlig. Hur kan man gå till val med målet att göra USA ”great” igen och sedan göra motsatsen? Han har gjort sprickorna i samhället större, förgiftat massorna med sina lögner och skapat en misstro mot demokrati. Hur kan han lämna Vita huset med högburet huvud när nationen är trasigare nu än innan han tillträdde? Han är 2020 personifierad.

Man kan även konstatera att äpplet inte faller långt från trädet när det gäller främst hans äldste son Donald Trump Jr. En vuxen så kallad man som uppmanar till krig mot sina meningsmotståndare och likt sin far hetsar sina följare att sabotera. Det är skrämmande att sådana människor finns. Speciellt i maktens korridorer, där de kan göra som mest skada.

Nåväl. Man får väl försöka njuta av tanken att Trump snart ska ut i den bistra verkligheten och återgå till sitt ”vanliga” liv. Jag hoppas att konsekvenserna av hans handlingar kommer skölja som en kalldusch över honom. Han är redan ute i kylan på sin hittills främsta plattform Twitter.

Det är anmärkningsvärt att en president lyckas bli avstängd från sociala medier. Som journalist och förespråkare av yttrandefrihet är jag dock lite kluven till beslutet. Men samtidigt anser jag att man borde dra en gräns vid uppvigling och uppmuntran till våld.

Jag är så trött på Trump och att skriva om honom. Jag ger honom mer utrymme än han förtjänar. Han ger sig själv tillräckligt mycket utrymme.

Bortsett från pandemin så har året vi lämnat till största del handlat om honom. Jag hoppas att vi under det nya årets lopp kommer få mindre av båda. Om det ändå fanns ett vaccin även mot Trump. Jag hade stått redo med uppkavlad ärm.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.