Hoppa till huvudinnehållet

Flera nya lagar om ekonomi

Publicerad:
Sedan 1 januari är banker och kreditinstitut skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rutavdraget har höjts och banker har blivit skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster. Här listar vi några av de lagar som är nya för i år.

Fortsatta åtgärder på serveringsställen

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs. Den började gälla 1 juli i fjol och sträckte sig ursprungligen året ut, men förlängs nu från 1 januari till utgången av maj 2021. Syftet med förlängningen är den ökade smittspridningen och innebär att serveringsställen ska fortsätta med restriktionerna för att minska risken för smittspridning.

Banker måste tillhandahålla kontanttjänster

Svenska kreditinstitut och filialer till utländska kreditinstitut som har inlåning från allmänheten som överstiger 70 miljarder kronor är sedan 1 januari skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet. Det innebär bland annat att de som tillhandahåller grundläggande betalkonton måste kunna tillhandahålla platser för kontantuttag.

Ingen energiskatt för biogasol som uppvärmningsbränsle

Biogasol som förbrukas som bränsle för uppvärmning är sedan årsskiftet befriad från energi- och koldioxidskatt.

Höjd förbränningsskatt

Avfallsförbränningsskatten som infördes i fjol är sedan 1 januari höjd från 75 kronor till 100 kronor per ton.

Sänkt skatt på förvärvsinkomst

Skatten på förvärvsinkomst sänks, vilket bland annat innefattar pensioner. Sänkningen blir max 1 500 kronor per person och år för inkomster på 20 000 i månaden.

Sänkt bolagsskatt

För beskattningsår som börjar 1 januari eller senare är bolagsskatten sänkt till 20,6 procent. Det utgör andra steget i den successiva sänkning som riksdagen fattade beslut om 2018 där den först sänktes till 21,4 procent från 2019 till 2020 och i ett andra steg till 20,6 procent från 2020 till 2021.

Ändrad beskattning för inhyrd utländsk personal

Från och med den 1 januari ska en arbetstagare som är inhyrd från ett utländskt företag som saknar fast driftställe i Sverige beskattas i Sverige när hen utför arbete för en verksamhet här.

Höjt rutavdrag

Rutavdraget är sedan årsskiftet höjt från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och beskattningsår. Rutavdraget har även utvidgats med fler tjänster, bland annat tvättning av kläder eller hemtextilier som sker vid en tvättinrättning och transporttjänster som avser bortforsling av bohag.

Artikeltaggar

KlimatNyheterRutSverige

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.